102-årig kvinna har överlevt corona - två gånger

Av: Indra Nordemar

Publicerad:
Uppdaterad:

New York- bon Angelina Friedman, 102, har under året tillfrisknat från covid-19.

Två gånger.

– Min mamma har en vilja att hålla sig vid liv som jag aldrig sett förut, säger hennes dotter.

Hon överlevde spanska sjukan 1918, hon överlevde cancer, och nu har hon överlevt coronaviruset för andra gången. Det verkar som att Angelina Friedman, 102, klarar det mesta.

Det var i mars i år som Friedman testade positivt för covid första gången, då hon skulle göra en mindre benoperation. Hennes dotter, Joanne Merola, blev överraskad eftersom hennes mamma inte var sjuk.

– Hon hade knappt några symtom. De värsta symtomet hon hade var lite feber som varade i cirka tio dagar, säger Joanne Merola till NBC News.

Efter en vecka på sjukhus skrevs hon ut för fortsatt återhämtning på vårdhemmet där hon bor. Friedman tillfrisknade snabbt och i april visade coronatestet ett negativt resultat.

Men i oktober, strax innan hon skulle fylla 102 år, insjuknade hon i viruset igen. Denna gång var symtomen värre och Friedman blev väldigt sjuk.

Hon fick hosta, blev slö och hade feber. Enligt dottern var det en stor skillnad från första gången då man knappt märkte att hon var sjuk.

Friedman sattes i isolering på äldreboendet och fick behandling. Cirka en månad och två negativa test senare kunde hon äntligen återvända till sitt rum.

Angelina Friedman, 102, klarade två vändor med corona.
Angelina Friedman, 102, klarade två vändor med corona.

Vill ge hopp till andra

Angelina Friedman föddes i oktober 1918 på ett fartyg som transporterade immigranter från Italien till New York. Det var samma år som spanska sjukan slog till, pandemin som drabbade omkring 500 miljoner människor och tiotals miljoner miste livet. Friedmans egen mamma dog under barnafödsel.

I dag är Friedman glad och frisk, trots att hon är nästintill döv och förlorat det mesta av sin syn. Pandemier och cancer har inte stoppat henne från att passera hundraårsstrecket och hon har levt längre än alla hennes tio syskon och hennes man.

Dottern hoppas att berättelsen om hennes mamma ska kunna ge andra människor hopp.

– Min mamma har varit med om så mycket i sitt liv. Du kan inte bara ge upp, du måste kämpa, min mamma har en vilja att hålla sig vid liv som jag aldrig sett förut, säger dottern Joanne Merola, till nyhetssajten.

Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Publicerad:

LÄS VIDARE