”Våra samtal med SD hotar inte Alliansen”

Anna Kinberg Batra om ett tufft halvår och hur hon laddar inför en hård höst

Uppdaterad 2017-08-04 | Publicerad 2017-07-15

Det måste vara årtiondets största kommunikationsmiss, Anna Kinberg Batras utspel om Sverigedemokraterna.
Hon hävdar nämligen att det bara handlade om vanligt folkvett, att hennes riksdagsledamöter skulle få prata med SD.
- Men det här kom att fara iväg och få för stora proportioner.

Den här intervjun görs under de sista skälvande timmarna av Almedalsveckan i Visby. Anna Kinberg Batra (M) är sista talare och gör sig redo för sommarsemester. Men först en summering av den stormiga våren.

Vad har det senaste halvåret betytt för Moderaterna?

– Massor, det här är vår stora prövning. Det är inte slut än. Det är några veckors vila, sedan har vi en tuff höst framför oss också. Men det känns också som det har pressat fram att vi blir tydligare och vassare och orkar mer. Vi har fått nya medlemmar också.

Vad har det inneburit för dig?

– Det är tufft, jobbigt och kostar kraft. Om det inte kändes skulle jag ju vara den där känslokalla roboten som det skrivs om ibland. Men hon är inte jag.

– Jag har varit svårt ifrågasatt, med till och med avgångskrav. Det är min tuffaste prövning hittills i den här rollen. Men det är inte min svåraste prövning i livet, för det var när jag var allvarligt sjuk och trodde att jag skulle dö i samband med min dotters födelse.

”Alliansen mår bra”

Har det varit värt det?

– Ja, jag har inte ångrat en minut att jag tog det här uppdraget, att jag tog den chansen, för jag tror ju på uppgiften och vet vad vi skulle kunna och kan. Jag trodde inte heller att det skulle vara enkelt.

Du är ju inte bara M-ordförande utan också Alliansens ledare. Hur mår den?

– Den mår bra. Vi har kommit igång med arbetet att ta fram en gemensam reformagenda. Men vi måste tala om varför vi vill bilda en ny regering, vi kan inte leva på gamla meriter. Varför det är viktigt måste vi tala om själva. Vi måste visa hur brytandet av utanförskapet ska gå till, hur jobben ska skapas och tryggheten säkras.

Så alliansen är på g efter en tids slummer?

– Det tycker jag.​

”Blev stor dramatik”

Men det finns en stor fråga där ni inte är överens, inställningen till Sverigedemokraterna. Du vill samtala, de andra vill det inte. Hur ska ni lösa det?

– I riksdagen handlar det om hur man uttrycker sig. I vintras blev det stor dramatik efter mitt besked som var att vi ska sluta kasta SD omkring oss som en het potatis, det var egentligen det jag ville säga, och samtala om politiska frågor med varandra som vanliga ledamöter. Annie Lööf brukar säga att det är vanligt hyfs att tala med varandra.

– Men vi moderater hade en isoleringsstrategi, vi pratade aldrig med SD om politik. Det var det jag ville ändra på.

”Att sluta kasta den heta potatisen SD omkring sig”, var det verkligen det du ville ha sagt?

– Jag ville säga att man måste kunna samtala med varandra i utskotten i frågor där det finns förutsättningar att komma överens. Jag har inte ändrat mina värderingar det allra minsta. Jag har inte alls blivit mer sugen att regera eller göra budgetar med Sverigedemokraterna. Men det här kom att fara iväg och få för stora proportioner.

Men det kanske inte var någon som förstod vad du menade?

– Kanske. När jag var gruppledare före valet 2014 ringde jag personligen upp och skällde på ledamöter som hade pratat med en sverigedemokrat om en politisk fråga. Och när Ylva Johansson bjöd in sverigedemokraten i sitt utskott till sitt rum för att prata om en fråga rasade vi. Vi anklagade henne för samröre och samarbete. De enda som vann på det var Sverigedemokraterna som fick bli ett fenomen i stället för att stå till svars för sin politik.

Vi tar det en gång till, vad var det du ville ha sagt?

– Att prata med varandra. Regera och göra budget vill jag göra med Alliansen. Och sedan vill jag söka stöd för Alliansens politik. Om det kommer från SD ska vi inte avstå från det.

– Att regera med dem är det inte tal om och jag vill inte samarbeta mer med dem än med V. Om V röstar på våra förslag känner jag mig inte som en socialist.

”Måste dela värderingar om man ska regera ihop”

Det där du sade nyss gäller väl alla partier?

– Ja. Men att man röstar på varandras förslag betyder inte alls att man närmar sig varandras värderingar. Utan det handlar om att man i en enskild fråga hamnar på samma position, drar samma slutsats. Men ska man regera ihop måste man dela värderingar.

Du menar helt enkelt att era samtal med SD inte är ett problem för Alliansen?

– Jag tycker inte att det är så dramatiskt.

Nyligen utsåg du ny partisekreterare och kallade det för andra steget i uppväxlingen inför valet. Vad var det första och vad blir det tredje?

– Det första steget tog jag i början av juni när jag bad Tomas Tobé blir rättspolitisk talesperson. Det kan komma fler steg om det behövs, jag är inte nöjd innan vi är tillräckligt bra. Det närmaste stora steget är partistämman i höst.

Det första den nye partisekreteraren Anders Edholm sade var att det måste bli slut på personstriderna och taktiserandet. Hur allvarlig är sprickan mellan de så kallade flickorna och pojkarna?

– Jag vill inte gå in på olika personer eller etiketter. Däremot har vi ju alltid haft både det liberala och konservativa i vårt parti, mellan de polerna har det alltid funnits en dragkamp och den tycker jag är sund. Vi behöver båda.

Varför är det ingen som fått stopp på den striden tidigare?

– Att olika medlemmar vill olika saker, så är det alltid i ett stort parti. Men Anders Edholm har helt rätt i att varje minut vi lägger på konflikter mellan redan övertygade moderater tar vi från samtal med dem som inte bestämt sig än eller som lämnat oss.

”Jag undviker klassbegreppet”

Under och inför Almedalsveckan förekom ett positionerande mellan S, L och C. Löfven sade att Socialdemokraterna är ett mittenparti. Lööf och Björklund talade om klass och klyftor och att landet håller på att slitas isär. Oroar det dig?

– Nej. Jag tvivlar inte det minsta på att det Annie Lööf och Jan Björklund helst vill se är en ny Alliansregering. Politiskt har Stefan Löfven dessutom visat att han står ganska långt från mitten. Mannen som ropar i tv om utförsäljning av barn på börsen är inte en pragmatisk mittenpolitiker.

Hur ser du själv på klassbegreppet, är det användbart?

– Jag brukar undvika det. Men vi har ju stora problem mellan olika grupper i Sverige, inte minst i de 130 områden där färre än hälften av de vuxna jobbar. Där kan det utvecklas en stor, permanent underklass om vi inte bryter det. Det måste vi göra, integrationen är vårt stora samhällsproblem.

”Skönt med lugn och ro”

Men nu är det sommarlov. Vad ska du göra?

– Så lite som möjligt. Det ska bli skönt med lite lugn och ro med familjen efter den stökigaste vårterminen på länge.

Och så har du skaffat hund?

– Familjen har fått en ny liten medlem. Det är en cavalier king charles spaniel som heter Bodil och är jättesöt.

Du har ju inte allt tid i världen. Är det inte att krångla till det i onödan att skaffa hund också?

– Min dotter ska kunna få ha hund. Jag hade det när jag var barn, så jag är ganska van och tycker det är mysigt.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.