Soldater frias från våldtäktsanklagelser

Publicerad 2018-01-15

Frankrikes rättsväsende lägger ner en utredning om huruvida franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken gjort sig skyldiga till våldtäkt mot barn.

Skandalen uppdagades när den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass slog larm om uppgifterna.

Motiveringen till att lägga ner utredningen är att det saknas bevis för att soldaterna gjort sig skyldiga till övergreppen, som de tidigare anklagats för att ha utfört i ett flyktingläger i landet under 2013 och 2014, enligt källor inom rättsväsendet.

Ett 15-tal franska FN-soldater anklagades i en intern FN-rapport för sexuella övergrepp mot flera barn, mellan 8 och 13 år gamla. Övergreppen ska ha skett mellan december 2013 och juni 2014 i ett flyktingläger i huvudstaden Bangui, där ett blodigt inbördeskrig rasade. Småpojkar ska bland annat ha utfört oralsex i utbyte mot mat eller pengar.

Den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass stängdes av från sitt jobb på våren 2015 sedan han lämnat över rapporten till franska åklagare. Kompass friades senare av tre olika utredningar, som riktat allvarlig kritik mot FN, både för hur organisationen hanterade Anders Kompass och anklagelserna om övergrepp.

FN:s fredsbevarande insats Minusca omfattar omkring 12 000 personer och finns i landet sedan 2013. Flera FN-soldater av olika nationalitet har anklagats för sexuella övergrepp, bland annat för våldtäkt mot barn.