Kaos i Bangladesh – över 100 studenter skadade i uppror

Av: Alexander Ekström, TT-Aftonbladet

Publicerad:

Fler än 100 studenter har skadats efter omfattande protester mot trafiksäkerheten i Bangladesh huvudstad Dhaka.

Tiotusentals studenter har enligt AFP gett sig ut på gatorna och fått huvudstaden att stanna efter att två tonåringar dödats av en fortkörande buss för en vecka sedan.

Studenterna kräver bättre trafiksäkerhet i den bangladeshiska huvudstaden, som är en av världens största städer.

Efter lördagen, då över 100 studenter skadades av polisens gummikulor och tårgas, har ungdomarna fortsatt drabba samman med polis under söndagen.

1 av 6 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisen skjuter tårgas under en protest i Bangladesh. Över 100 studenter ska ha skadats av polisens tårgas och gummikulor under lördagen.

Civilklädda gick till angrepp

Studenterna ska också ha attackerats av civilklädda män, beväpnade med bland annat machetes, i området Dhanmondi i Dhaka. Männen antas ha kopplingar till det styrande partiet.

Minst tolv studenter har vårdats på sjukhus.

På lördagskvällen attackerades även en bilkonvoj med USA:s ambassadör Marcia Bernicat av civilklädda män. Två av bilarna skadades, men Bernicat ska ha undkommit utan fysiska skador.

Kommunikationer störs

Myndigheterna har även beordrat störningar av mobilnätet för att försöka kväsa protesterna. Enligt landets största tidning Prothom Alo har 3G- och 4G-näten stängts av under ett dygn. Sociala medier har fyllts av inlägg från invånare som inte kunnat surfa via mobilnätet.

Chefen för landets telekommunikationsmyndighet bekräftar för AFP att han mottagit "ett beslut" från regeringen, men utan att ge fler detaljer om innehållet. En anonym källa säger däremot att myndigheten "gjort internet långsammare på order från regeringen".

Premiärministern vädjar till föräldrar

Premiärminister Sheikh Hasina uppmanar alla vuxna att se till att deras ungdomar stannar hemma.

– Jag uppmanar alla vårdnadshavare och föräldrar att hålla sina barn hemma. Vad de än har gjort så är det nog, säger Hasina.

Hon motiverar sin maning med den kryptiska farhågan att en "tredje part" kan sabotera protesterna och äventyra säkerheten för studenterna.

Myndigheterna hävdar också att polisen tagit krafttag mot vårdlösa förare.

Aftonbladet har sökt UD och Sveriges ambassad i Bangladesh huvudstad Dhaka för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN