Nordkoreas nya hot om mötet med Trump

Av: Hans Österman, TT-AFP-Reuters

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

För andra gången på mindre än ett dygn hotar Nordkorea att ställa in det planerade toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un.

I ett uttalande med dramatiskt förändrat tonläge säger landets vice utrikesminister Kim Kye-gwan:

– Om USA ensidigt kräver att vi avvecklar våra kärnvapen är vi inte längre intresserade.

Det är bara några veckor sedan det historiska mötet mellan Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas diktator Kim Jong-un.

Men leendena, kramarna och tongångarna om fred verkar plötsligt ha fått sig en rejäl törn.

I ett uttalande i den statliga nyhetsbyrån KCNA på onsdagsmorgonen hotar Nordkorea att dra sig ur det planerade toppmötet mellan Kim Jong-un och Donald Trump i Singapore 12 juni.

Vice utrikesminister Kim Kye-gwan säger enligt BBC så här i uttalandet:

– Om USA tränger in oss i ett hörn och ensidigt kräver att vi avvecklar våra kärnvapen har vi inte längre något intresse av samtal och behöver ompröva om vi ska acceptera det kommande toppmötet.

1 av 2 | Foto: TT / NTB Scanpix

KCNA skriver också att Nordkorea aldrig kommer att byta ekonomisk handel med USA i utbyte mot att ge upp sitt kärnprogram, uppger TT.

Det heter dessutom att Donald Trump kommer att ”fortsätta misslyckas som ledare om han går i spåren av tidigare amerikanska presidenter”.

Drar sig ur samtal

Sent på tisdagen, svensk tid, kom beskedet att Nordkorea drar sig ur onsdagens samtal på hög diplomatisk nivå med Sydkorea.

Orsaken, enligt KCNA, är de gemensamma militärövningar som Sydkorea och USA just nu genomför. Övningarna är ”oförskämda och en elak provokation”, enligt diktaturens nyhetsbyrå.

Även i tisdagskvällens uttalande hotade Nordkorea att ställa in mötet mellan Kim och Trump:

”USA kommer att behöva tänka två gånger om ödet för toppmötet Nordkorea-USA”.

Inställt möte

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i ”fredshuset” i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd. De nya samtalen på onsdagen var också tänkta att ske i gränsbyn, och skulle hållas för att följa upp de löften som gavs då.

Nord skulle skicka en 29-mannadelegation. Sydkorea beklagar de inställda samtalen. Beskedet ligger inte i linje med ”den historiska deklarationen” som tillkännagavs av de två koreanska ledarna i april, heter det från landets återföreningsdepartement.

Talespersonen Baik Tae-hyun uppmanar Nord att snabbt återvända till samtalen, enligt Reuters.

Publicerad:

LÄS VIDARE