”Triumfbågen är pulveriserad”

Publicerad 2015-10-05

”Det är nu omotiverad förstörelse... deras handlingar är inte längre ideologiskt drivna”

Islamiska staten har förstört ännu en antik byggnad i Syrien.

Nu har de sprängt den 2000 år gamla triumfbågen i Palmyra.

– Triumfbågen var pulveriserad. IS har förstört den, säger aktivisten Mohammad Hassan al-Homsi till AFP.

Extremiströrelsen Islamiska staten (IS) har det senaste året förstört flera antika föremål och byggnader i Irak och Syrien. Sedan maj har de haft kontroll över de uråldriga resterna av staden Palmyra, där ett flertal 2000 år gamla byggnader finns.

Nu har de också förstört den antika triumfbågen i Palmyra, uppger Syriens chef för historiska föremål.

– Det är som att det finns en förbannelse som drabbat denna stad och jag förväntar mig bara nyheter som kommer att chockera oss. Staden är dömd om den förblir i deras händer, säger chefen för historiska föremål Maamoun Abdulkarim till Reuters.

Helt omotiverat

Islamiska staten menar att all form av avgudadyrkan är hädelse och att de gamla byggnaderna måste förstöras. Men enligt Maamoun Abdulkarim är förstörelsen av triumfbågen helt omotiverad.

– Det är nu omotiverad förstörelse... deras handlingar är inte längre ideologiskt drivna eftersom de nu spränger byggnader utan religiös mening, säger han.

"Beröva syriska folket"

Bara de senaste veckorna har två berömda tempel sprängts i luften.

I slutet av augusti förstördes Baalshamintemplet i Palmyra och bara en vecka senaste sprängdes en av de mest kända byggnaderna, Bel-templet, av IS. Dessutom har de bombat begravningstorn, en känd lejonstaty och två muslimska helgedomar.

FN:s kulturorgan Unesco har fördömt raserandet av fornlämningar och beskrivit det som krigsbrott. Enligt Unesco's generaldirektör, Irina Bokova, är detta ett sätt att "beröva det syriska folket sin kunskap, identitet och historia".

TIDSLINJE: Islamiska staten – från rebellgrupp till
terrorvälde