Larmet: Migranter fast i laglöst land

Publicerad 2015-05-11

Hundratusentals i blodig våldsspiral i Libyen

De dödliga flyktingresorna på Medelhavet har varit i fokus den här våren.

Samtidigt pågår en osynlig katastrof i Libyen där hundratusentals människor sitter fast mitt i striderna.

– Att vidta åtgärder mot flyktingsmugglare utan att erbjuda säkra och alternativa vägar för människor som desperat flyr undan konflikten i Libyen, löser inte problemet, säger Philip Luther på Amnesty International.

Det har snart gått fyra år sedan Libyens diktator Gaddafi störtades från makten. Nu är situationen i landet värre än på mycket länge.

Aftonbladets kontakter i landet vittnar om dagliga strider som kommer allt närmare huvudstaden Tripoli.

Fast i striderna

Mitt i kaoset sitter hundratusentals flyktingar fast i förhoppning om att kunna ta sig till Europa.

– Den fruktansvärda situationen för flyktingar och migranter kopplat till en alltmer utbredd laglöshet och strider mellan väpnade grupper som rasar i landet gör Libyen till ett mycket farligt land, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaprogram i samband med en rapport om Libyen som publicerades på måndagen.

– Det finns inga lagliga vägar att fly vidare, vilket tvingar dem i händerna på smugglare som utsätter dem för utpressning, övergrepp och attacker.

Krossade axeln

För två veckor sedan var Aftonbladet på Lampedusa och mötte flyktingar som överlevt den livsfarliga båtfärden från Libyen. Många av dem var förvånade över europeiska journalister och politikers fokus på just båtresorna.

De beskriver den farligaste delen av sin flykt genom Nordafrikas öknar i allmänhet och tiden i Libyen i synnerhet.

Från Nigeria kom 24-årige Robin.

– Jag blev fängslad i Tripoli och satt inspärrad i flera månader.

Han berättade om tortyren i fängelset och visar kraftiga ärr på sin ena axel.

– Vakterna krossade axeln. När jag låg på golvet hoppade de på den.

Även Amnestys rapport är full av vittnesmål om flyktingarnas mardrömssituation i Libyen.

”De torterade och slog oss med svärd, pistoler, stenar och maskingevär... Min vän Mohamed försökte fly och sköts ihjäl... Jag stannade en månad, sedan betalade jag. Min mammas bror bor i Holland, han betalade”, berättar en av de intervjuade.

IS-terror

En FN-rapport från tidigare i år pekar på att våldsspiralen i Libyen hotar att störta landet mot ett fullskaligt inbördeskrig.

En Nato-ledd koalition hjälpte oppositionen att bli kvitt Gaddafi, men sedan har landet lämnats vind för våg. Nu finns två regeringar som gör anspråk på makten och otaliga väpnade grupper som slåss med varandra om olika territorier.

Den kaotiska situationen har utnyttjats av IS-anknutna grupper. I kuststaden Derna cirka 20 mil från den egyptiska gränsen har extremislamisterna enligt bland andra Human Rights Watch tagit kontrollen och därifrån kommer uppgifter om offentliga halshuggningar.

Sköt mot fartyg

Så sent som i dag attackerades ett turkiskt lastfartyg från

hamnstaden Tobruk. En person ska ha dödats och flera personer skadats i attacken som ska ha ägt rum på internationellt vatten.

Ingen har hittills tagit på sig ansvaret för attacken.