”Käbblet verkar aldrig vilja ta slut”

Uppdaterad 2015-10-12 | Publicerad 2015-10-11

Det kalls för en ödesfråga.

Klimatet – och hur det ska räddas – debatterades i kvällens partiledardebatt.

– Låter ni kolet eldas upp eldar ni upp er trovärdighet i klimatfrågan, säger Jonas Sjöstedt och riktade sin kritik mot regeringen.

Följ ämnen

Den globala uppvärmningen behöver hållas under två grader. På klimattoppmötet i december i Paris ska FN besluta om hur målet ska nås. Ett helt nytt klimatavtal ska förhandlas fram.

I svensk politik omsätts detta till frågor bland annat bensinskatt, tyska kolkraftverk och stöd till eller beskattning av förnyelsebar energi.

Det debatterade partiledarna i kvällens debatt och temperaturen blev het. Alla ville ha ordet och pratade i mun på varandra flera gånger.

– Käbblet verkar aldrig vilja ta slut där på vänsterkanten, sa Anna Kinberg Batra.

Fridolins kolbit

Anders W Jonsson är kritisk till en höjd bensinskatt.

– Man lägger konsekvent förslag som slår mot den svenska landsbygden,. Det gäller att styra om så att man kan köpa miljösmarta bilar, säger han.

Gustav Fridolin gav replik:

– Dumförklara nu inte människor som har långt till jobbet och långt till skolan dit de skjutsar barnen. Vi måste börja tillverka våra bilbränslen själva, säger han.

MP-ledarens berömda kolbit kom på tal av Jimmie Åkesson som tycker att kärnkraften ska "behållas och förnyas".

"Eldar" trovärdigheten

Och apropå kolkraft genomfördes en handuppräckning. Hur många tycker att det är bra att Vattenfall säljer de tyska kolkraftverken, frågade programledarna politikerna.

Alla räckte upp handen – utom Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin.

– Låter ni kolet eldas upp eldar ni upp er trovärdighet i klimatfrågan, säger Jonas Sjöstedt.