Anklagelsen mot SDU-topparna: "De tvingade till sig USB-minne"

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Gustav Kasselstrand i Sverigedemokratisk Ungdom.

NYHETER

William Hahne och Gustav Kasselstrand kastas ut ur Sverigedemokraterna.

Nu avslöjas varför.

SDU-topparna utreds internt för att ha tvingat till sig ett USB-minne för att rädda en partikamrat från uteslutning. 

– Det är helt absurda anklagelser, säger Hahne.

I går kunde Aftonbladet avslöja att SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne, även ordförande i SD Stockholm stad, kommer att uteslutas ur SD. För två månader sedan startades ett personärende kring Hahne av partiets medlemsutskott. Sedan tidigare är det klart att han är misstänkt för att ha använt ett medlemsregister på ett otillbörligt sätt. Efter att utskottet träffats i förra veckan stod det klart att det framkommit nya uppgifter kring Hahne som man skulle titta närmare på och som man förväntar sig att SDU-toppen ska förklara. Då stod också klart att ett ärende inletts rörande Kasselstrand.

Anklagas för att ha försökt dölja bevis

Tidigare i dag intervjuade Aftonbladet SD:s gruppledare Mattias Karlsson, som vikarierade som partiledare när Jimmie Åkesson var sjukskriven. Han berättade då att personer i den högsta ledningen i ungdomsförbundet varit inblandade i en incident som nu utreds.

– Där har en medlem fått bevis för att en medlem i SDU och SD uttryckt sig på ett ideologiskt avvikande sätt och ville lämna över den här informationen till medlemsutskottet. Men medlemmen blev innan dess konfronterad av högsta ledningen för ungdomsförbundet och man fråntog honom det här bevismaterialet för att försöka undanhålla medlemsutskottet det här beviset. Man försökte skydda en medlem, säger Mattias Karlsson.

Vem skulle ha gjort det här?

– Jag kan inte gå in på några namn, det är medlemsutskottet som hanterar det här. Men det finns en rad olika saker som alla pekar i samma riktning: Ungdomsförbundets ledning delar inte SD:s grundläggande värderingar. De ställer sig inte bakom nolltolerans mot extremism. Stämmer det kommer de inte kunna vara medlemmar i partiet.

Tar upp händelse i Sölvesborg

Enligt källor till Aftonbladet och Nyheter Idag handlar det om William Hahne och Gustav Kasselstrand och rör en incident i samband med med Jimmie Åkessons sommartal i Sölvesborg 2014.

I ett dokument som Nyheter Idag tagit del av beskrivs händelsen. Både Hahne och Kasselstrand ska enligt uppgifterna i "samband med Sommartalet i Sölvesborg 2014, på ett hotfullt sätt, ha tilltvingat dig ett USB-minne innehållande en filmsekvens som skall ha skildrat hur en till dig närstående SDU-medlem uttrycker ideologiskt avvikande ståndpunkter. Syftet med ditt agerande skall ha varit att skydda den ideologiskt avvikande medlemmen från en eventuell uteslutning från moderpartiet genom att förhindra att filmen överlämnades till Sverigedemokraternas medlemsutskott“.

I ett dokument som tidningen tagit del av står det även att Hahne anklagas för att "i privata samtal skall ha givit uttryck för antisemitiska ståndpunkter och förakt för det judiska folket”.

William Hahne själv säger att han själv inte känner till anklagelserna.

– Det är intressant att man får höra allt via media. Det här låter helt absurt, att komma med påståenden om vad jag skulle ha sagt i privata samtal utan att belägga det. Men jag måste få ta del av det här själv innan jag kan uttala mig på något sätt.

Henrik Vinge, pressekreterare hos SD, säger att han inte kan kommentera uppgifterna.

– Jag är inte detaljinsatt i varje ärende och även om jag vore det kan jag inte gå inte gå in och diskutera enskilda formuleringar. Jag känner inte till om det är så att det där ingår i ärendet eller inte, säger han

Publicerad: