M-profilen stenhård: "Partiet är toppstyrt”

Av: Lisa Röstlund, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tunga M-kommunalrådet riktar hård kritik mot Reinfeldts ledning

Foto: Catharina Elmsäter-Svärd har sedan M-ledaren Reinfeldts avgång varit bland de favorittippade som hans efterträdare.

I dag meddelade favoriten Catharina Elmsäter-Svärd att hon inte tänker kandidera som ny M-ledare.

Nu riktar tunga M-profilen Bo Frank stenhård kritik mot partiledningen under Fredrik Reinfeldt.

– Partiet har aldrig varit så toppstyrt som under de senaste åtta åren, säger Frank till Aftonbladet.

Foto: Bo Frank

På valnatten meddelade Fredrik Reinfeldt sin avgång inte bara som statsminister utan även som partiledare för Moderaterna.

Bo Frank, M-kommunalråd i Växjö, har tidigare stött ex-infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd som kandidat att ta över efter Reinfeldt.

Efter beskedet att hon i dag till SVT säger att partiledarrollen inte är aktuell för henne, säger Frank till Aftonbladet:

– Det är synd att vi inte har en öppen frimodig process som Centerpartiet, då Annie Lööf blev vald, då kandidater kunde kliva fram och säga att "jag är intresserad av posten".

"Partiledningen har inte lyssnat"

Samtidigt riktar Bo Frank frän kritik mot den avgående M-ledningen.

– Jag har varit aktiv i Moderaterna i 40 år och aldrig har partiet varit så toppstyrt som under de senaste åtta åren. Vi behöver få tillbaka en partiledning som lyssnar till oss ute i landet. Det får inte ske att det här blir en sluten process utan vår insyn.

Enligt Frank har den partiledningen under Alliansregeringen inte varit intresserad av dialog med övriga moderater.

– Vi har bara fått utskick från kommunikationsavdelningen om vad vi ska säga och tycka i olika frågor. Så har det sett ut.

Vem skulle du helst se som ny partiledare?

– Som läget är just nu har jag ingen jag kan säga, säger Bo Frank.

Delar inte bilden

Valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman delar inte bilden av att det är en sluten process kring hur den nya partiledare ska tas fram.

– Nej, där tycker jag att vi från valberedningens sida har hållit emot lite. Vi låter ju faktiskt våra förbund få rätt många veckor på sig att fundera kring hur det här ska hanteras. Jag tycker ändå att vi håller emot de önskemål som har kommit om att det skulle ske ännu mycket snabbare, säger han.

Senast i mitten av november ska förbunden ha nominerat kandidater till ny M-ledare och partiledning. Valen sker på den extra M-stämman den 7 mars.

Aftonbladet har sökt partisekreteraren Kent Persson (M), som dock hänvisar frågorna till Lars-Ingvar Ljungman.

Publicerad: