Isak fick hammare i huvudet – det räddade hans liv

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

Isak Karlsson, 36, blev slagen i huvudet med en hammare av en okänd man så att han hamnade på sjukhus.

Under röntgen upptäckes en hjärntumör.

Mannen med hammaren kan på så vis ha räddat Isaks liv.

– Jag har haft tur i oturen, säger Isak i programmet Verkligheten i P3.

Det var en sommarnatt i juli 2010 som Isak Karlsson och hans kompis var på väg hem från en fest i Bergshamra. Utanför tunnelbanestationen i Rågsved blev Isak, som då var i 30-årsåldern, överfallen av en okänd man, beväpnad med hammare.

– Vi hinner bara gå några meter tills jag känner att det smäller till i bakhuvudet. Först tror jag att det är en flaska då det känns över hela skallen, berättar Isak i programmet Verkligheten som sänds i radions P3 på onsdagskvällen och som var först med att berätta om Isak.

"Visste inte om jag skulle överleva"

Isaks vän konfronterade mannen och blev då slagen själv, men hann ducka undan. Gärningsmannen gick efter attacken lugnt förbi dem, bort från platsen. Isak, som blödde kraftigt från huvudet, kördes med ambulans till sjukhus där han syddes. Men sköterskan vill också att Isak ska röntgas. Något som blev avgörande för hans liv.

– Efteråt kom en neurolog och sa att de hittat något på röntgenbilderna. Något som de inte förväntat sig i en 30-årings huvud, säger Isak till Aftonbladet.

Läkarna hade upptäckt en hjärntumör som var tvungen att opereras.

– Det var fruktansvärt. Jag var livrädd och visste inte om jag skulle överleva.

Led av en psykos

Men operationen gick bra och trots att Isak först inte kunde gå, och förlorade känsel i högerarmen, har han genom träning fått livet tillbaka.

– Jag mår bra i dag och är friskförklarad. I högerarmen finns en viss nedsättning kvar men det hindrar mig inte från att göra det jag vill.

Mannen som slagit Isak greps och åtalades för överfallet. I samband med rättegången framkom att han lidit av en psykos.

– Han hade sett änglar och demoner när det hände. Det rättfärdigar inte att han slog mig men han kunde nog inte rå för det, säger Isak.

"Tur i oturen"

Mannen dömdes till rättpsykiatrisk vård. För ett halvår sedan fick Isak ett samtal om att mannen släppts ut.

Men det är inget som oroar honom.

– Jag är inte rädd. Man får hoppas att de fattat rätt beslut och att han inte längre är någon fara för sig själv eller allmänheten. Jag hoppas att han mår bra och har fått ordning på sitt liv, säger Isak till Aftonbladet.

Kan du känna tacksamhet för det som hänt?

– Klart att jag haft tur i oturen. Samtidigt har jag fått gå igenom jävligt mycket som har varit hemskt jobbigt. Men jag tänker ändå att det var bra att jag fick göra den här operationen nu och inte senare i livet.

Avsnittet sänds onsdagen den 14 september klockan 18.30 i P3.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN