Sprickan som klyver partiet

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2013-10-10

’SDU beter sig mer som oppositionella än som en del av Sverigedemokraterna

  De krigar mot varandra. För samma parti.

  Sprickan mellan Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet SDU har aldrig varit djupare.

– Bråken kan absolut få negativa konsekvenser för väljarstödet, säger statsvetare Ulf Bjer­eld.

  Aftonbladet fortsätter i dag kartläggningen av partiet som kan bli det tredje största i valet nästa år.

  Du kan också vara med och hjälpa oss att granska. Mejla dina tips till våra reportrar Kenan Habul och Josefin Sköld.

SDU retar gallfeber på moderpartiet.

Nu utkämpas striderna inför öppen ridå.

– De agerar mer som oppositionella än som en del av partiet, säger en källa i SD-ledningen.

Den 7 november 2011 publicerades debattartikeln i Aftonbladet som drog konflikten mellan SD och ungdomspartiet SDU ut i offentligheten.

SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand gick då för första gången öppet emot moderpartiet och hävdade ­palestiniernas rätt till en egen stat, tvärtemot Sverigedemokraternas linje.

– Det var då frontlinjen blev tydlig och sprickan blev uppenbar för allmänheten. Framför allt eftersom partiledningen ­reagerade så pass ­kraftigt på den, säger Ulf Bjer­eld, S-märkt statsvetare.

”Ytligt program”

I början av september kritiserade två ­partitoppar, Mattias Karlsson och Richard Jomshof, SDU:s idéprogram för att bland annat socialkonservatism inte nämndes i texten. ”Ytligt, bristfälligt och otydligt”, var riksdagsledamotens och den rättspolitiske talesmannen Jomshofs omdöme.

– Den är problematisk, svarar stabschefen Linus Bylund på frågan om hur relationen mellan SD och SDU ser ut.

Gustav Kasselstrand vill dock inte tala om relationen som något annat än ”i allmänhet god”.

– Men det som skildras i media är ju ofta det som skiljer oss åt, även om vi delar de flesta uppfattningarna med vårt moderparti, säger han.

Fick sparken

Trots det fick både Kasselstrand och vice förbundsordförande William Hahne sparken från sina jobb på Sverigedemokraternas partikansli. De hade då öppet kritiserat partiledningens behandling av Erik Almqvist efter järnrörsskandalen.

– Den djupa sprickan mellan SD och SDU grundar sig i en ideologisk skillnad. SDU är mer nationalistiska, medan moderpartiet vill normaliseras och numera kallar sig socialkonservativa. SD försöker tvätta bort sin bakgrund i den nazi­influerande extrem­högern medan SDU vill hålla fast vid det nationalistiska, säger Bjereld.

Kasselstrand vill inte att diskussionen ska handla ”ismer”.

– Jag är både nationalist och socialkonservativ, jag förstår inte varför man måste tjafsa om det. Det viktiga är att vi får ut våra idéer snarare än våra etiketter, säger han.

Enligt Ulf Bjereld kan striderna komma att påverka valresultatet negativt för Sverigedemokraternas del.

– Ett parti med stora interna konflikter har svårare att mobilisera och få medlemmar att engagera sig. Ju mindre du jobbar utåt, desto mindre väljarstöd får du, säger han.

Nyligen nominerade SDU fem egna officiella kandidater till riksdagen.

– De har knappast större chanser att ­komma med på riksdagslistan när de står med där, tvärtom, säger en källa med god insyn i partitoppen.

Har stått emot

Kasselstrand, som ofta pekas ut som Jimmie Åkessons efterträdare, har dock starkt stöd i förbundet. Han har stått emot flera kuppförsök, bland annat av Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixson och utmanaren Paula Bieler.

– Visst är Kasselstrands position stark, men det är svårt att sia om hans chanser att ta över efter Jimmie Åkesson. Det beror på hur SD utvecklas, om de lyckas få inflytande stärks Åkessons position. Men om de andra partierna fortsätter att vara avståndstagande och inflytandet minskar har Kasselstrand större möjligheter, säger Ulf Bjereld.

Tre bråk mellan SD och SDU

1 Den 7 november 2011 publicerade Aftonbladet en debattartikel med rubriken ”SD måste erkänna en palestinsk stat”. Undertecknarna, SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och hans viceordförande William Hahne, skrev bland annat: ”Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) går nu för första gången någonsin emot moderpartiet och hävdar palestiniernas rätt till en egen stat i hänsyftning till den nationalistiska principen”.

Artikeln blev startskottet på en infekterad strid mellan moderpartiet och SDU. Partiledningen försökte kuppa bort Kasselstrand och Hahne under 2012, men misslyckades. Debattartikeln ska ha varit orsaken bakom partiets beslut att sparka Hahne från tjänsten som pressekreterare i riksdagen.

2 En annan artikel kostade Gustav Kasselstrand jobbet som politisk sekreterare i riksdagen. Han och Hahne kritiserade moderpartiet på DN Debatt i mitten av november 2012 efter att Erik Almqvist tvingades lämna sina uppdrag i SD på grund av ”järnrörsskandalen”. ”I stunder som dessa krävs slutna led, inte öppen splittring. Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå”, skrev Hahne och Kasselstrand bland annat.

–  Som ungdomsförbund måste vi ha möjlighet att rikta saklig kritik mot moderpartiet utan att hotas med uppsägningar från våra arbeten, sa Kasselstrand till Aftonbladet då.

3 I början av september i år blossade ett nytt offentligt bråk upp när tunga parti­företrädare som Mattias Karlsson och Richard Jomshof ­sågade SDU:s idéprogram. Kritiken avslöjade en ideologisk spricka mellan moderpartiet, som vill röra sig mer i socialkonservativ riktning och SDU:s envisa fokus på nationalism. Kritiken från Karlsson gällde bland annat att socialkonservatism inte alls nämns i SDU:s idéprogram.

– Nu när de verkar ha synpunkter på idéprogrammet vill jag passa på att bjuda in till ett gemensamt möte där vi kan föra dialog och reda ut eventuella oklarheter om de skulle finnas, sa Kasselstrand till Afton­bladet då.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln