Är bränderna i Los Angeles en ”grön svan?”
Lågor som slukar Hollywood-kändisars lyxvillor för tankarna till en undergångsfilm. Men det är inte bara hus och människoliv som står på spel. Klimatrelaterade naturkatastrofer riskerar också att utlösa nästa stora finanskris.
I finansvärlden har alla sedan kraschen 2008 väntat på nästa “svarta svan”. Det är namnet på en oväntad och dramatisk händelse som rycker undan mattan för ekonomin.
Nu pratas det mer om en “grön svan”, klimatkatastrofer som kan trigga en krasch.
Begreppet dök upp i en rapport för fem år sedan från Bank for International Settlements, en slags tankesmedja för centralbanker som varnade för att klimatförändringarna riskerar att underminera det finansiella systemet.
De påpekade dock att gröna svanar skiljer sig från de svarta på tre punkter: de är egentligen inte oväntade eftersom klimatförändringarna är väl kända, de är betydligt allvarligare än finanskriser och dessutom mer komplexa.
Kanske är bränderna i Los Angeles början på en sådan händelse.
Hur stora de ekonomiska skadorna blir, utöver de människoliv som redan gått förlorade, är det för tidigt att överblicka. Klart är att det handlar om stora belopp.
Tajmningen kunde inte varit sämre. Många av de nedbrända husen var nämligen inte försäkrade.
I ett av de mest drabbade områdena, Pacific Palisades, sade försäkringsbolaget State Farm förra året upp 69 procent av alla hemförsäkringar. Detta i ett område där en genomsnittlig villa kostar närmare 40 miljoner kronor.
Orsaken är den kris som drabbat försäkringsbranschen i spåren av klimatförändringarna, inte bara i Kalifornien utan hela USA.
Drar sig ur
Eskalerande kostnader för extremväder och bränder har gjort att det på många håll blivit olönsamt att syssla med skadeförsäkringar, vilket lett till chockhöjda premier eller att bolagen helt enkelt drar sig ur marknaden.
Problemen finns inte bara i områden som mest förknippas med orkaner och bränder som Florida och Kalifornien. En kartläggning av New York Times förra året visade att försäkringsbolagen under 2023 gick back i 18 av 50 delstater, varav flera i USA:s inre regioner som Iowa och Arkansas.
När de privata aktörerna drar sig ur återstår bara försäkringar som backas upp av det offentliga. Delstaten Kaliforniens försäkringsbolag FAIR försäkrar nu tillgångar till ett värde av 458 miljarder dollar, tre gånger mer än för fyra år sedan.
I området Palisades är exponeringen 5,9 miljarder dollar, samtidigt som bolaget bara har 700 miljoner dollar i kassan, enligt Wall Street Journal.
Samma utveckling går att se i andra delstater som exempelvis Florida, där delstatens exponering är 411 miljarder dollar, en ökning med över 70 procent på två år.
Och även där det går att få en försäkring räcker inte de till för att täcka de verkliga riskerna. Enligt en undersökning av analysfirman First Street är hälften av alla amerikanska enfamiljshus underförsäkrade mot naturkatastrofer.
Får inte banklån
Det här riskerar att i slutändan slå mot världens största marknad, den för bostäder. Extremväder och klimatförändringar är som bekant inte bara ett amerikanskt fenomen.
Utan försäkring går det inte att få ett banklån för att köpa ett hus och bostäder som inte går att försäkra är svåra att sälja vilket riskerar att pressa priserna.
Det pratas redan om en global fastighetsbubbla kopplat till klimatet.
Företaget MSCI spår att inom de närmaste tjugofem åren kan olika typer av klimatrelaterade konsekvenser sänka värdet på världens bostadsmarknader med 10 procent. Det skulle utlösa väldiga förluster.
Bostäder är världens i särklass största finansiella tillgång. 2022 var det samlade värdet svindlande 288 000 miljarder dollar eller nästan tre gånger så mycket som alla världens börser tillsammans. Lägg till kontor och och fastigheter står för två tredjedelar av världens förmögenhet.
Dessa tillgångar ligger i sin tur som säkerhet för majoriteten av alla lån i världens banker.
2021 varnade det amerikanska finansdepartementet i en rapport för att bolån var ett av de sätt som klimatförändringarna kunde utlösa en ny kris.
Fallhöjden är stor. I USA står bostadspriserna långt över nivåerna under åren före kraschen 2008.
Att det finns finansiella risker med klimatförändringarna är inget nytt, varningarna har funnits ett bra tag.
Tagna på sängen
Det slående är hur snabbt de har blivit verklighet.
I världens största ekonomi USA har marknaden för hemförsäkringar förändrats i grunden på bara några år. Alla; husägare, försäkringsbolag och politiker verkar tagna på sängen.
Hittills har naturkatastrofer inte räckt för att föra klimatfrågan särskilt högt upp på amerikanernas dagordning. Den nyvalde presidenten Donald Trump är inte direkt känd som en miljöaktivist.
Kan en grön svan få honom att ändra uppfattning?