Uppgift: Öppning för uppskjuten brexit

TT-Reuters

Publicerad 2019-10-04

Storbritanniens regering kommer att be om ytterligare förlängning av brexit om ett avtal inte har nåtts senast den 19 oktober, visar rättsliga dokument från regeringen.

Premiärminister Boris Johnson har tidigare gett motsägelsefulla besked i frågan.

Boris Johnson har lovat att landet ska lämna EU när den nuvarande förlängningstiden går ut den 31 oktober, med eller utan avtal. Men i början av september klubbades en lag igenom som gör att han blir tvungen att begära en förlängning.

Samtidigt som Johnson har sagt att landet ska lämna EU den sista oktober, även om det inte finns något avtal, har han också sagt att han kommer att följa lagen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.

Hans motståndare hyser misstankar om att han kommer att försöka hitta någon sorts laglig väg att pressa EU till att vägra acceptera en begäran om förlängning.

Dokumentet, som BBC har tagit del av, till har lämnats in till en skotsk domstol där brexitmotståndare försöker tvinga Johnson att följa den nya lagen. I skrivelsen står att Johnson har accepterat att han kan bli förpliktad att skicka ett brev till EU och be om förlängning.

"Om inget av de villkor som anges är uppfyllda kommer han att skicka ett brev som angett i schemat senast den 19 oktober", står det i dokumentet som juristen Jo Maugham har lagt upp på Twitter.