Fyra åtalas för illegal snusfabrik

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2019-12-20

Fyra personer åtalas för grova ekobrott i samband med en illegal snusfabrik. Arkivbild.

Det tillverkades tonvis med snus i fabriken i Göteborg. Men bara en liten del av produktionen redovisades till Skatteverket.

Nu åtalas fyra personer, misstänkta för grova ekobrott.

I samband med tillslaget mot fabriken och andra platser beslagtogs omkring ett ton färdigt snus och ytterligare drygt åtta ton tobaksråvara. Dessutom upptäcktes extremt giftiga kemikalier i ett öppet skåp, ett fynd som utreds separat av Åklagarmyndighetens miljöbrottsenhet.

Redan nu åtalas dock fyra misstänkta för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, uppger Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det handlar om stora mängder snus som tillverkats i en fabrik i Västra Frölunda i Göteborg, men där bara omkring en tiondel har deklarerats. Resten ska ha sålts vidare svart till tobakshandlare i Göteborgs- och Stockholmsområdet.

De flesta som jobbat i fabriken har dessutom fått betalt i svarta pengar. Totalt handlar det om flera miljoner kronor i undanhållen skatt.

"Snuset som tillverkats i fabriken har förekommit frekvent i mindre tobaksbutiker runt om i Västsverige och i Stockholm. Jag vill verkligen uppmana alla konsumenter att tänka efter om de lockas av att köpa billigt snus i kvartersbutiken", säger Daniel Larson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, i pressmeddelandet.

ANNONS