Ari Behn begravs i Oslo – men staten betalar inte

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Författaren Ari Behn, prinsessan Märtha Louises exmake, tog sitt liv på juldagen.

Nu meddelas att begravningen sker i Oslo domkyrka den 3 januari, utan att gå in på vilka kungligheter som kommer att närvara.

– Vi förväntar oss ett stort deltagande, men vad gäller kungligheter så måste frågan riktas till kungahusen, säger Geir Håkonsund, Ari Behns manager och familjens talesperson, till norska Dagbladet.

Norge är en nation i sorg och förstämning efter att Ari Behn, 47, tog sitt liv på juldagen.

Författaren och konstnären Behn var tidigare gift med prinsessan Märtha Louise och de har tre döttrar tillsammans. Redan under torsdagen hedrades Behn med ljus och blommor vid Karl Johan-monumentet framför slottet i Oslo.

– Han gav färg åt kungahuset och den norska offentligheten. Framför allt var han alltid sig själv, alltid, sa en person som tagit sig till platsen för att tända ljus till VG.

I ett uttalande tackade Behns familj för allt stöd.

– Det värmer att se att Ari har betytt så mycket för så många, sa hans familj i ett uttalande till VG på torsdagkvällen.

”Ljuset gick dig till mötes”

På fredagen skrev Aris mamma Marianne Behn en hälsning till sonen på Instagram:

”Min kära älskade Mikis. Det var inte mörkret som tog dig, det var ljuset som gick dig till mötes.”

På fredagskvällen kom beskedet att Ari Behn begravs i Oslo domkyrka nu på fredag, den 3 januari klockan 13. Oslos biskop Kari Veiteberg kommer att agera förrättare, enligt NRK. Domkyrkan har plats för drygt 900 personer.

– Familjen har en önskan om att många ska kunna närvara vid begravningen. Därför äger den äger rum i domkyrkan, säger Geir Håkonsund, Ari Behns manager och familjens talesperson till NRK.

Fler detaljer kring begravningen är att vänta de närmaste dagarna. Ari Behns familj och vänner kommer att utforma begravningen enligt författarens egna önskemål, uppger Dagbladet.

1 av 3 | Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn på prinsessan Sofia och Carl Philips bröllop 2015.

”Regeringen vill hedra”

I går meddelade det norska regeringskansliet att man inte kommer att stå för kostnaderna i samband med begravningen.

– Ari Behn var en nyskapande konstnär och författare som betytt mycket för många. Som rutinerna i samband med begravningar på statens bekostnad praktiseras är det inte naturligt i det här fallet. Regeringen vill hedra Behn genom att närvara vid begravningen, sa statsministerns kommunikationschef Anne Kristin Hjukse till norska TV2.

Däremot kommer statsminister Erna Solberg ändra sitt traditionsenliga nyårstal till följd av Ari Behns död.

– Av hänsyn till alla som tyckte om Ari Behn och som påverkats av det som skett, säger statsministerns talesperson Ida Dahl Nilssen till Dagbladet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN