Publicerad:
Uppdaterad:

Två svarta män lynchade i Kalifornien?

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Två svarta män har på kort tid hittats hängda i Kalifornien.

Polisen bedömde båda händelserna som självmord. Nu kräver 300 000 personer noggrannare undersökningar.

– Det här tar oss tillbaka till den mörka tid då offentliga lynchningar användes för att sända budskap, säger advokat Jamon R. Hicks.

Efter flera veckors demonstrationer i USA mot George Floyds död i Minneapolis har protesterna mot polisen fått nytt bränsle sedan Malcolm Harsch, 38, och Robert Fuller, 24, hittats döda hängande i var sitt träd åtta mil från varandra i södra Kalifornien.

På morgonen den 31 maj hittades Malcolm Harsch hängd i Victorville, i ett läger för hemlösa. Familjen tror inte på polisens besked att han begått självmord.

– Vi försöker få fler svar på vad som har hänt. Min bror var så kärleksfull, inte bara mot familjen utan också mot främlingar. Han tyckte om att tatuera andra, han var väldigt konstnärlig. Det här inte likt honom, säger systern Harmonie Harsch till New York Times.

Demonstranter samlade vid ett träd i Palmdale, där Robert Fuller hittades död.
Foto: Josie Huang / TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter samlade vid ett träd i Palmdale, där Robert Fuller hittades död.
Foto: GoFundMe/Change.org
Robert Fuller och Malcolm Harsch har på kort tid hittats hängda i Kalifornien.

”Malcolm verkade inte deprimerad”

Enligt familjen verkade han inte vara deprimerad, och han hade nyligen pratat med sina barn om att hälsa på dem.

– Självmord verkar inte troligt. Det finns många sätt att dö på, men med tanke på de aktuella spänningarna mellan vita och svarta, så känns det hemskt med en svart man hängande från ett träd, skriver familjen till Los Angeles Times.

Den 10 juni klockan 03:39 på natten hittades Robert Fuller, 24, hängande från ett träd mitt i Palmdale. Många amerikaner accepterade inte polisens bedömning – att det var ett självmord. Hittills har 333 739 personer skrivit på ett upprop om rättvisa för Fuller.

– Robert lynchades troligen, heter det i upproret.

Förra helgen demonstrerade över tusen personer vid trädet där Fuller hittades död. En av dem var systern Diamond Alexander:

– Det här är bara så konstigt. Vi vill få reda på sanningen, vad som verkligen hände. Det som myndigheterna har sagt stämmer inte. Min bror var inte självmordsbenägen. Han var en överlevare, säger systern.

Foto: Josie Huang / TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter kräver utredning utanför City Hall i Palmdale, Kalifornien efter att två svarta män på kort tid hittats hängda.

”Robert var en fredsmäklare som älskade musik”

Familj och vänner beskriver Fuller som en fredsmäklare med dreadlocks och ett brett leende som älskade musik, anime-filmer och tv-spel. Kort innan han hittades död deltog han i en Black lives matter-demonstration.

Efter protesterna mot självmordsbeskeden har polisen utlovat noggrannare undersökningar, bland annat ska utredare analysera repet som Fuller hittades hängd i och försöka hitta övervakningsfilmer från platsen. I måndags lovade FBI och justitiedepartementet att ta reda på om kriminella handlingar föregått männens död.

Polisvåldet och rasismen har genom åren varit omfattande i området Antelope Valley där Robert Fuller hittades död, skriver Los Angeles Times. Bland annat har poliser använt övervåld mot gripna svarta och förra året cirkulerade en bild på fyra leende grundskolelärare i Palmdale som höll i en rännsnara.

– Om en polis hittades i ett träd i Palmdale skulle 600 poliser leta efter svar i det här området, säger en av invånarna, Arthur Calloway, 39.

PODD Så blev Black lives matter en global proteströrelse

Den 13:e april 2013 frias George Zimmerman från mordet på 17-åriga Trayvon Martin. Det blir startpunkten för Black lives matter-rörelsen som nu står i centrum för de protester som skakat USA de senaste veckorna. I det här avsnittet berättar vi om rörelsens historia, och hur de växte från en hashtag till en global politisk maktfaktor.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
Publicerad: