WHO vädjar: Sänk inte garden

TT TT-AFP

Publicerad 2020-06-09

"Det största hotet nu är att vi nöjer oss", säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ett dystert rekord i antalet bekräftade nya fall av covid-19 har satts globalt. WHO varnar nu världen för att slappna av i tron att det värsta är över.

– Det största hotet nu är att vi nöjer oss, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Coronaviruspandemin fortsätter att förvärras världen över, framhåller Världshälsoorganisationen, WHO, i en varning riktad till världens ledare under måndagen.

Viruset, som har tagit fler än 400 000 människors liv, sprider sig nu som allra värst på de amerikanska kontinenterna.

– Även om situationen i Europa förbättras så förvärras den globalt, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Över 100 000 nya fall har rapporterats nio av de senaste tio dygnen, och i går (söndag), rapporterades över 136 000 fall – flest under ett enskilt dygn hittills, säger han.

Slappna inte av

Tio länder, främst i de amerikanska kontinenterna och södra Asien, stod för nästan 75 procent av söndagens rekordökning.

I de länder där läget nu förbättras är det största hotet just nu att man slappnar av och nöjer sig, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Globalt är de allra flesta fortfarande mottagliga för viruset. Drygt sex månader in i den här pandemin är det inte läge för något land att sänka garden.

Protestera säkert

WHO:s generalsekreterare kommenterade även de stora protester mot rasism och polisövervåld som har ägt rum i USA och andra delar av världen efter den svarte amerikanen George Floyds död i samband med ett polisingripande i Minneapolis för två veckor sedan. Polisen misstänks nu för dråp.

– WHO ställer sig bakom jämlikhet och den globala rörelsen mot rasism. Vi förkastar all form av diskriminering, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han vädjar dock till demonstranterna att protestera på ett säkert sätt.

– Håll en meter från varandra så långt det går, tvätta dina händer, hosta inte rakt ut och använd en mask om du går ut och protesterar, säger han, och understryker framför allt vikten av att stanna hemma om man är sjuk.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen