Nästan 600 miljoner back – kollektivtrafiken kan påverkas

Publicerad 2020-04-20

Region Uppsalas ekonomi befinner sig i fritt fall med anledning av coronakrisen som nu kan få stora negativa konsekvenser för Uppsalaborna.

Neddragningar av kollektivtrafiken är en av de åtgärder som just nu diskuteras för att försöka lindra det förväntade minusresultatet på närmare 600 miljoner som presenterades på måndagen.

Det var en sammanbiten Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande, som fanns med under måndagens presskonferens på Akademiska sjukhuset och presenterade den senaste prognosen för Region Uppsalas ekonomiska läge.

En ekonomi som redan innan coronakrisen riskerade flera att gå flera hundra miljoner back, men som just nu befinner sig i fritt fall.

Region Uppsala har haft ett väldigt högt kostnadsläge under lång tid, och nu har vi gått in i en helt ny situation med väldigt stor osäkerhet. Konjunkturen mattas av, kraftigt minskade skatteintäkter, flera riskerar att bli av med jobbet – och det här påverkar givetvis våra verksamheter, säger Emilie Orring (M).

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.

Hoppas på besked från regeringen

Emilie Orring efterlyser också bättre kommunikation och klarare besked från regeringen om de utlovade kompensationerna som är kopplade till krisen.

– Vi har fått vissa besked från regeringen när det gäller kompensation för minskade skatteintäkter, och kostnadsökningar kopplade till corona. Däremot har vi inga som helst besked från nationell nivå när det gäller uteblivna intäkter såsom kollektivtrafiken och riks- och regionintäkter, säger Emilie Orring, och fortsätter.

– Det är ett jättestort bekymmer för oss. Vi har nu en årsprognos som är nära 600 miljoner, så den har ju försämrats med över 300 miljoner bara den senaste månaden. Vi har ställt om hela vår organisation för att rädda liv och hälsa, men vi måste också påtala för regeringen att vi har stora ekonomiska svårigheter kopplade till detta.

Kollektivtrafiken kan påverkas

Region Uppsala ser just nu över hur man kan spara in pengar, och en av de åtgärder som kan bli aktuella är neddragningar av kollektivtrafiken som redan har tappat nästan två tredjedelar av resenärerna.

– Det är det som vi tittar på. Regeringen har ju sagt att vi ska upprätthålla kollektivtrafiken, och det är naturligtvis också viktigt ur smittosynpunkt. Men vi ser också att det är kraftigt minskat resande, och vi kan ju inte stå med de kostnader som vi har om vi inte får några besked om intäkterna.

Finns det andra alternativ än just kollektivtrafiken där det går att spara in?
– Vi måste se över samtliga våra kostnader, det jobbade vi med innan, och det arbetet måste fortsätta. Men det här är givetvis ett helt nytt läge, och vi ser över allting som går. Jag kan inte lämna några konkreta besked idag, säger Emilie Orring och fortsätter.

– Men vi hoppas naturligtvis att vi i första hand får ett tydligare besked av regeringen när det gäller uteblivna intäkter, och också en bättre förordning när vi ska få våra kostnader kopplade till corona.

Är risken stor att det här minusresultatet kan komma att bli ännu större?
– Det kan ju vara så situationen förändras och förbättras ganska snabbt, så det är omöjligt att säga hur det kommer att slå på hela året.

Helena Klange, presschef för UL, är medveten om planerna att dra ned på kollektivtrafiken.

”Det absolut sista vi vill göra”

Helena Klange, presschef för UL, känner till diskussionerna och förslaget att dra ned på kollektivtrafiken i ett försök att rädda regionens ekonomiska resultat.

– Frågan togs upp på ett möte, så jag vet att det är ett av de scenarion som diskuteras, men vi är inte där ännu. Att dra ned på trafiken är det absolut sista vi vill göra, men vi får se vad politikerna tar för beslut framöver, säger Helena Klange.