Sanders höjer temperaturen på hemmaplan

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Joakim Goksör/TT
Zoraya Hightower, 29, passar på att försöka bli invald i kommunstyrelsen i Burlington i samband med Demokratiska partiets primärval. Hon har lagt sin röst på Elizabeth Warren.

NYHETER

Senator Bernie Sanders har kommit hem till Vermont för att rösta i primärvalet på supertisdagen. Detta har höjt temperaturen några grader i den snöklädda universitetsstaden Burllington, där han när vallokalerna stängt även ska medverka på en öppen valvaka.

Det är många som vill få en glimt av den ledande kandidaten i Demokratiska partiets primärval.

Ett stort medieuppbåd har följt med senatorn hem. De skapade en mur av ryggar runt honom för nyfikna invånare i Sanders hemstad Burlington när han röstade i en vallokal i stadsdelen New North End.

– Ni har lyft Vermonts BNP med 16 procent, sade Sanders till de som trots allt kom tillräckligt nära för att höra, rapporterar lokaltidningen Burlington Free Press på nätet.

– För att slå Donald Trump behöver vi det största valdeltagandet i landets historia. Vi behöver energi och vi måste ha engagemang. Jag tror att vår kampanj är den som har detta, tillade han efter att ha röstat.

Krypkörde genom folksamlingen

Han satte sig sedan i förarsätet i en Subaru Forester med "Bernie 2020"-klistermärken på bakluckan. Hans hustru Jane satte sig bredvid och sedan fick de krypköra igenom folksamlingen till nästa anhalt.

Sanders fick 86 procent av rösterna i Demokratiska partiets primärval i Vermont 2016 och kan räkna med en överväldigande majoritet i hemstaten i årets upplaga av supertisdagen också. Men det är inte alla på hemmaplan som vill att det blir Sanders som ställs mot Donald Trump i presidentvalet i november.

Tess Zakaras, 32, jobbar med biståndsfrågor i Burlington. Hon har röstat för Massachusettssenatorn Elizabeth Warren i primärvalet, men är som många väljare i Demokratiska partiets primärval orolig för att det kommer att bli svårt att få fram en kandidat som kan slå Donald Trump i november.

– Det handlar inte bara om att välja någon som vi gillar utan också att få fram en kandidat som kan få så stort stöd som möjligt, säger hon till TT:s utsände.

Zakaras valde Warren då hon tycker att Warrens politiska idéer är bäst, men också då hon tror att Warren har störst chans att klara av tuffa debatter med Donald Trump.

– Jag gillar Biden också. Han skulle bli en bra president. Men jag tror han skulle få det svårt att hantera Trump. Trump är oerhört bra på att förlöjliga sina motståndare och jag tror det behövs någon som är mer immun mot hans mobbningstaktik, säger hon.

"Det satt långt inne"

Tess Zakaras väninna Zoraya Hightower, 29, försöker vinna en plats i Burlingtons kommunstyrelse. Lokalvalet genomförs samtidigt med primärvalet.

De två står med plakat utanför en vallokal nära University of Vermonts huvudbyggnad i Burlington. För Hightower är det kandidaternas förslag inom sjukvård, utbildning och immigration som avgör hur hon röstar.

TT: Var det svårt att välja?

– Ja. Det slutade med Elizabeth Warren, men det satt långt inne. Det kunde ha blivit Bernie. Men jag är lite trött på att se hur den smartaste i rummet inte får den uppmärksamhet hon förtjänar bara för att hon är kvinna.

Hon kan tänka sig att rösta för Joe Biden också, men absolut inte för Mike Bloomberg.

– Det är inte så att jag föredrar Trump. Men om Demokratiska partiet också blir ett parti där man måste vara multimiljardär för att leda partiet vill jag inte lägga min röst på det partiet längre.

Jim Hartnett, 59, har bott i Burlington i hela sitt liv. Han jobbar inom äldreomsorgen i kommunen och gillar mycket av Bernie Sanders politiska idéer och det engagemang han väcker bland unga väljare.

Oroas av coronaviruset

De viktigaste frågorna när Hartnett lägger sin röst är vem som har bäst plan för att reformera USA:s sjukvårdsförsäkring. Han är även oroad för klimatförändringarna och den globala uppvärmningen.

– Jag kan inte mycket om detta, men jag vill lämna över en värld som går att leva i till kommande generationer, säger han.

Han oroas även av det nya coronaviruset, som sprider sig över världen, och är mycket kritisk till hur Trumpregeringen hanterar frågan och att den befarade pandemin kommer att ställa saker på sin spets i USA där långt i från alla har råd att gå till läkare.

Jim Hartnett är dock tveksam till att rösta för en så gammal president med ett så ambitiöst reformprogram som Bernie Sanders.

– Han kommer bara ha en mandatperiod. Han kommer inte hinna med allt han säger att han vill göra, säger han.

Hartnett tror att detta faktum också gör att många demokrater kommer att tveka inför att rösta på Sanders när det verkligen gäller – i presidentvalet i november.

Han tror samtidigt det blir svårt för alla demokratiska kandidater att slå Donald Trump, vilket gör att han i realiteten räknar med att USA får fyra år till med Donald Trump som president.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN