"Viktigt att varje hushåll tar ansvar"

TT

Publicerad 2020-03-09

Totalt har 248 fall av det nya coronaviruset bekräftats i Sverige, och risken för fler fall från utlandet är mycket hög.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten säger att man har tagit flera lärdomar från Italien.

– Vi ska inte tro att vi är immuna, säger han.

Risken för fler fall från utlandet är mycket hög, säger Wallensten på en presskonferens på Folkhälsomyndigheten i Stockholm.

– Det här börjar verkligen bli väl utspritt, och man ser att det rör på sig i Nord- och Sydamerika.

Han säger att situationen börjar lugna sig i Kina, men vill samtidigt understryka det individuella ansvaret vad gäller spridningen.

– Det gäller att vara hemma om man är sjuk, framför allt för de svaga i samhället, för den här sjukdomen är det övervägande de som är äldst som drabbas hårdas. Även om man själv har milda symtom är det inte säkert att den man smittar får milda symptom.

– Så det ligger ett ansvar på individen, för att undvika att sprida smittan vidare.

Stoppa tidigt

TT: Vad har ni tagit för lärdomar från Italien?

– Att det kan utvecklas väldigt snabbt. Att det är väldigt viktigt att vara på hugget, att ha en bra diagnostik så man upptäcker fall tidigt innan det sprids så det blir svårare att stoppa. Och att detta uppenbarligen kan ske också i Europa, vi ska inte tro att vi är immuna, säger Wallensten.

Rådet till svenska skolor är fortsatt att det ska hålla öppet som vanligt. Till oroliga föräldrar säger Anders Wallensten:

– Dels att det är betryggande att barn i stor utsträckning drabbas av en rätt mild sjukdom. Sedan har vi inte sett stora utbrott i skolan någon annanstans, även om de gått till skolan har det inte lätt till stor spridning.

Stängda skolor kan snarare vara kontraproduktivt, menar Wallensten.

– I studier har man sett att barn då umgås på andra sätt än att vara i skolan. Då kan det bli andra smittspårningsmönster, säger han.

"Bunkra inte"

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att man har gått igenom Sveriges lager av den skyddsutrustning som behövs för att hantera coronasmittade personer.

– Vår bedömning är att Sveriges samlade beredskap är opåverkad, säger hon på presskonferensen.

Anneli Bergholm Söder, chef för den operativa avdelningen på MSB, understryker att det inte finns någon akut anledning att bunkra förnödenheter. Inte ens i Kina har det rapporterats om brist på livsmedel, noterar hon.

– Men med det sagt vill jag säga att det är jätteviktigt att varje hushåll tar ansvar för sin egen beredskap.

TT: Går viruset att stoppa, Anders Wallensten?

– I Kina har epidemin börjat klinga av för den här gången i alla fall. Men jag vågar inte uttala mig om hur det kommer att bli, säger han.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln