Tolvåringens nära fortfarande i chock

Hilda Djupenström/TT

Publicerad 2020-08-03

Den tolvåriga flickans död har skakat om hela närområdet i Fittja och Hallunda. På måndagen samlades hundratals på parkeringen där dådet inträffade i helgen.

– Det går inte att sätta ord på det. Det gör ont rakt in i benmärgen, säger Jimmy Bergfors, lärare för klassen där tolvåringen gick.

Rastplatsen i Norsborg utanför Botkyrka var tidigare under dagen främst tillhåll för tunga lastbilar, pausande semesterfirare med fullpackade bilar och lunchande hantverkare. Men till en av parkeringsplatserna dök det sporadiskt upp ungdomar, i klungor eller i par, som lade ned en blomma eller tände ett ljus för den tolvåriga flicka som natten till söndag sköts till döds på platsen.

Fler och fler slöt upp och under eftermiddagen hade ett hundratal ungdomar och vuxna samlats på platsen för en gemensam minnesstund.

"Svårt att greppa"

– Det är helt sjukt. Helt overkligt. Vi träffade henne för ett par dagar sedan. Hur kan någon skjuta en tolvåring? utbrast en av ungdomarna.

Även polis, kommun, lärare, krisstöd och nattvandrare kom till platsen. De allra flesta stod tysta, kramade om varandra eller småpratade lågmält i solen. En del reagerade starkt. Andra betraktade stillsamt på håll. "Overkligt", "chockerande" och "svårt att greppa", sammanfattade några sin reaktion för TT.

– Det går inte att sätta ord på det. Det gör ont rakt in i benmärgen, säger Jimmy Bergfors, lärare för klassen där tolvåringen gick.

Föräldrar med barn i samma skola som flickan gick i var arga, ledsna och rädda och rådfrågade varandra om hur man skulle stötta sitt barn bäst i den här situationen. Några ungdomar berättade att de ibland besöker rastplatsen på nätterna, för att det är öppet då.

Platsen har inte upplevts som otrygg tidigare, säger de.

"Var en vanlig kväll"

– Det var så konstigt. Lördagen var precis som en vanlig kväll för oss. Det fanns ingen dålig magkänsla, och sedan hände det här, berättar Rizwan Qaisar, restaurangchef på McDonalds som ligger intill macken där dådet skedde.

Matsalen hade stängt vid tidpunkten, men restaurangen erbjöd fortfarande mat via drive-through. Så länge matsalen är öppen brukar människor, unga och gamla, samlas på platsen men just den här kvällen ska det ha varit lugnt.

– Det är väldigt tråkigt och hemskt för alla drabbade. Vad jag vet var det inget stök här då, och det har det inte varit de senaste åren, säger Qaisar.

Även nattvandraren Gilberg Hellström vittnar om att platsen i vanliga fall är lugn.

– Det har varit lugnt och fint här, och är det fortfarande. Sådant här händer väldigt sällan. Skjutningar existerar ju, men att ett barn blir skjutet... det är en riktigt trist utveckling. Så oerhört trist, säger han.

Följ ämnen i artikeln