Efter explosionen: Folket kräver att politikerna avgår

Publicerad 2020-08-06

När den libanesiska regimen i höstas ville införa skatt på en populär mobilapp bröt protester ut som varade i månader.

Efter explosionen av tusentals ton högexplosivt ämne har folkets ilska mot politikerna, som tros ha varit medvetna om riskerna, nått nya nivåer.

– Det här är ett brott, det är mord. Nu är det tydligare än någonsin. Våra politiker är brottslingar, det går inte att förneka, säger studenten Hadiya Affara.

Det är svårt att hitta någon som vill berätta om känslorna i Beirut efter explosionen. Det beror knappast på bristande politiskt engagemang eller rädsla för att tala ut – sociala medier fullständigt kokar över av ilskna avgångskrav riktade mot politikerna.

Men innan det går att städa upp bland ansvariga politiker är det upp till civilbefolkningen att städa upp gatorna, som är fyllda med bråte och glassplitter. Det säger 23-åriga Beirutbon och politiska aktivisten Marc Ghazali.

– Jag rensar gatorna i dag och kommer vara upptagen med det hela kvällen. Kan vi höras igen om några dagar när det blivit lite lugnare? frågar han.

 23-åriga beirutbon och politiska aktivisten Marc Ghazali.

Att det är civilbefolkningen som röjer bland rasmassorna, bistår sjukvården eller ser till att de dryga 300 000 personer som blivit hemlösa av explosionen har tak över huvudet ter sig som en självklarhet bland många av libaneserna.

– Civilsamhället hanterar det här mycket bättre än politikerna, säger Hadiya Affara, 20.

– Ärligt talat kan jag inte säga att vi är förvånade, korruptionen här är en flera årtionden lång historia. Men vi är besvikna, ingen kunde tro att misskötseln skulle nå den här nivån. Att makthavarna skulle komma att spränga hela huvudstaden genom vårdslöshet. Vi är mållösa, säger hon.

”Civilsamhället hanterar det här mycket bättre än politikerna”, säger 20-åriga Hadiya Affara till Aftonbladet.

”Alla borde avgå”

Regeringen som nu kritiseras har bara funnits i ett halvår. Den bildades efter vågen av protester som skakat landet sedan förre hösten. Då tvingades dåvarande premiärminister Saad Hariri att avgå, tillsammans med resten av regeringen.

Men efter att den nuvarande regeringen tillsattes i slutet av januari kom coronapandemin och med den en förödande finansiell kris för den redan hårt ansatta libanesiska ekonomin. Maten blev dubbelt så dyr samtidigt som det libanesiska pundet tappade 80 procent av sitt värde. Redan före explosionen var missnöjet bland den hungrande befolkningen stor.

När 2 750 ton ammoniumnitrat som lämnats kvar på hamnen i sex år förstört delar av huvudstaden har ilskan nått nya nivåer.

Libanons president Michel Aoun.

Kritik har riktats mot hur president Michel Aoun inte talade till folket förrän 14 timmar efter explosionen.

Parlamentets talman, Nabih Berri, skrev i ett uttalande att Beirut ska resa sig igen, likt en fågel Fenix. Uttalandet möttes av raseri hos ett folk som är trötta på att behöva överleva katastrofer.

Försvarsministern Zeina Akar bad alla att avstå från hatfullt språk – ”låt oss lära från fransmännen och hur de hanterade branden i Notre Dame”, skriver hon på Twitter. Premiärminister Hassan Diab säger att de ansvariga ska ställas inför rätta.

– Alla borde avgå, säger Cybelle Ghoul, som spelar fotboll i det libanesiska landslaget. Det är så dumt av dem att peka finger när det är de som borde ställas till svars.

Premiärminister Hassan Diab säger att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Kräver oberoende utredning

Flera politiker har redan avgått under veckan. Utrikesminister Nassif Hitti lämnade sin post dagen före explosionen på grund av korruptionen som han ansåg hindrade politikerna från att lyfta landet ur fattigdomen.

Timmar efter explosionen avgick parlamentsledamoten Marwan Hamadeh. Beskedet gav han under en intervju med Al Arabiya.

– Jag är inte längre hedrad av att tillhöra en institution som med partiska ögon kan se sitt land förstöras under en oduglig president och ett monster till regering, sa han.

Hamadeh tillhör nu sidan som kräver en oberoende utredning av vad som orsakade explosionen och vädjar till FN för hjälp. Gruppen som regeringen tillsatt anser han inte vara trovärdig, säger han till Al Jazeera:

– Alla har blivit utsedda av makthavarna, och därför kommer ingen domare att kunna utreda den här allvarliga explosionen.

Studenten Hadiya Affara hoppas att detta i slutändan kan leda till verklig förändring. Det pratas redan om nya demonstrationer.

– Jag tror de flesta vill att de ska avgå. Slutmålet måste vara att bli av med allihop och starta om på ny kula. Jag förstår ilskan, det som har hänt är ett brott, det är mord. Nu är det mer tydligt än någonsin att våra politiker är kriminella. Det går inte längre att förneka, säger hon.