Åklagaren: Systematiskt och omfattande

Publicerad 2020-02-19

Tidrapporteringsfelet var så grovt att det berättigade fängelse.

Det anser Jenny Olovsson, en av åklagarna i fallet med Gabriella Milunovic.

– Jag är nöjd med domen, säger hon.

Hon menar att grunden till åtalet ligger i att assistenter påkommits med att inte ha utfört det arbete de påstått att de gjort, och i vissa fall inte alls. Därmed har tidrapporter blivit felaktiga. Huruvida de utfört arbete eller inte har polisen sökt att fastställa med olika spaningar.

– Det har varit felaktig rapportering i de rapporter som lämnats in, och då menar vi utfört assistansarbete, säger Jenny Olovsson.

Hon anser att Gabriella varit aktivt delaktig i den härva där bolag, assistenter och vårdnadshavare tillsammans gjort fel med avsikt.

– Det här är ett fall där det har varit många assistenter, och flera olika assistansbolag. Då är det ju upplagt för att det blir krångligt, med det här. Det kan ju ha förekommit fel, den mänskliga faktorn. Men vi hävdar att tidsrapporteringsfelen har varit systematiska och under lång tid.

Har pojken fått den vård han har varit berättigad till? Trots att han inte haft assistenter?

– Det vill jag egentligen inte uttala mig om. Domen handlar ju inte om huruvida han har fått sina behov tillgodosedda, utan om felaktig rapportering.

Tror du att domen kan skapa rädsla hos personer som i dag använder LSS och inte har tidsrapporterat ordentligt, att det kan leda till fängelse?

– Det är en lite underlig fråga för mig att svara på, det här är ju uppsåtliga fel, det här är ju systematiskt felaktigt under flera års tid, personer som över huvud taget aldrig har arbetat som assistenter, som redovisat tid.

Har Hovrätten kommit fram till en bra dom?

– Jag kan jag säga att jag var nöjd med domen. Den är inte anmärkningsvärd på något sätt. Det jag tycker är bra med domen är att den slår fast att det är redovisningen, att det är det som är brottet, säger Jenny Olovsson.

Följ ämnen i artikeln