4H-gård: ”Någon försöker rida på fåren”

Publicerad 2020-08-26

Personer har tagit sig in på en 4H-gård i Uppsala för att ha sönder saker och stressa djuren – upprepade gånger under sommaren.

Nu vädjar gården boende i området att hålla ett extra öga efter personer som inte ska vara bland djuren.

Gården som har allt ifrån getter och får till grisar och kaniner kan tvingas stänga om vandaliseringen inte stoppas.

4H gården Årsta i Uppsala har haft problem med vandalisering under de senaste månaderna. När gården stängt för dagen har personer gått in i hagarna, stressat djuren på olika sätt och haft sönder saker.

På sin Facebook-sida ber gården boende att hjälpa till att stoppa skadegörelsen som polisanmälts. ”Bor du i området eller har vägarna förbi skulle vi vara tacksamma om du håller ögonen öppna”, skriver 4H-gården.

Kan tvingas stänga

Gårdsföreträdaren Anna Hammarbäck berättar för Upsala Nya Tidning att bland annat skånegässen och fåren blivit utsatta. Gässen har inte ruvat som de brukar under sommaren och någon har försökt rida på fåren.

För att få stopp på vandaliseringen, som gården misstänker att barn mellan 11 och 13 år ligger bakom, har personalen satt lås på fler dörrar och patrullerar området på kvällen. Om det inte lyckas finns risk att gården tvingas stänga.

– Det här är jättetråkigt för vi vill fortsätta att ha djur som alla kan komma och hälsa på, säger Hammarbäck till tidningen.

Följ ämnen i artikeln