Riksdagens finansutskott kräver förklaring om SCB-skandalen

Elisabeth Svantesson (M): Får inte upprepas

Publicerad 2019-11-13

Haveriet på SCB kommer att tas upp i riksdagens finansutskott.

Generaldirektören Joakim Stymne är nu kallad till dit för att lämna en förklaring.

”Statistiken från SCB måste vara korrekt”, skriver Elisabeth Svantesson, M, vice ordförande i finansutskottet, i en kommentar till Aftonbladet.

Aftonbladet har i en rad artiklar avslöjat hur SCB:s statistik om arbetslöshet och BNP är felaktig. Orsaken är befarat fusk hos den privata aktören Evry.

En konsekvens är att SCB nu tvingas räkna om den mest avgörande siffran i svensk ekonomi – landets BNP.

Flera tongivande riksdagsledamöter har också reagerat på avslöjandena. En av dem är Elisabeth Svantesson, som är Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

”Soppan måste redas ut”

”Den här soppan måste SCB och regeringen reda ut”, skriver hon på Twitter.

Men hon anser att frågan är så viktig att även riksdagen behöver få information.

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet inskärper Elisabeth Svantesson allvaret:

”Statistiken från SCB måste vara korrekt, det är av avgörande betydelse för oss i riksdagen när vi fattar beslut”, skriver hon.

”Därför har vi kallat till oss generaldirektören till finansutskottet i riksdagen där jag förväntar mig att han förklarar hur den här situationen har kunnat uppstå och vad de gör för att det inte ska upprepas.”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

”Fel med privatisering”

Ulla Andersson, Vänsterpartiets talesperson i ekonomisk-politiska frågor är också kritisk men utifrån en annan synvinkel. Att det är fel att myndigheter lägger ut verksamhet på privata aktörer.

Även hon är ledamot av finansutskottet. Det allvarligaste i det hela anser hon vara att uppgifterna från SCB, som ligger till grund för mycket i den ekonomiska politiken inte går att lita på.

– Det är självklart också allvarligt att människor i sitt arbete känner sig tvingade att agera på det här sättet på grund av att arbetsgivaren pressar dem så hårt så deras arbete blir omedgörligt och att såna bolag får utföra arbetsuppgifter åt statliga myndigheter. Vad gör de för kontroller av dem de anlitar?

”Ska inte läggas ut”

Ulla Andersson menar att det finns verksamheter som myndigheter inte ska lägga ut på privata aktörer.

– De nyliberala experimenten har gjort samhället skörare, ineffektivare och försvårat på många sätt, säger hon. Vissa saker passar helt enkelt inte att privatisera utan är verksamheter man behöver ha kontrollen över och utveckla. Verksamheter vi har gemensamma behov av och som är effektivare att ha gemensamt.

– Vi måste kunna lita på myndigheternas arbete oavsett om det gäller statistik eller tillgången till mediciner.

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.