SMHI varslar om höga temperaturer

TT

Publicerad 2019-07-23

Ett högtryck har dragit in över Sverige och SMHI har nu utfärdat meddelande om att temperaturerna på de flesta håll i landet kommer att ligga över 26 grader de kommande dagarna. Närmare helgen kan hettan öka och termometrarna pressas upp till 30 grader.

Meddelandet om höga temperaturer gäller från och med onsdagen i hela landet, utom fjällen och Öland och Gotland.

– Vi har ju ett högtryck som har börjat växa sig in i dag och i morgon och drar med sig varm luft från sydvästra Europa. Det väntas även en del sol som gör att temperaturerna stiger, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Än så länge har SMHI endast utfärdat ett meddelande om höga temperaturer, vilket görs när det väntas bli maximal dygnstemperatur på mellan 26 och 30 grader tre dagar i rad. Men meddelandet kan komma att skärpas till en klass 1-varning från och med torsdag.

– Man uppdaterar från meddelande till varning när det är temperaturer på minst 30 grader tre dagar i sträck och på torsdag är det väldigt varm luft som tar över och i ett större område väntas temperaturer över 30-gradersstrecket.

Högtrycket och värmen över Sverige kan sedan ligga kvar ett bra tag under nästa vecka med temperaturer som kanske inte når upp till 30 varje dag, men väl mellan 20 och 25 grader.

– Det är en slags högtrycksblockering som kanske bryts ned i slutet av nästa vecka, säger Henrik Reimer.

Värmebölja på ingång. SMHI har utfärdat ett meddelande om höga temperaturer i nästan hela landet de kommande dagarna. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln