Ukraina vill införa kemisk kastrering av pedofiler

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Efrem Lukatsky / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Ukrainas parlament har röstat för att införa kemisk kastrering som straff för sexualbrott mot barn. Nu riktar flera människorättsorganisationer kritik mot lagen, rapporterar Sveriges radio.

Parlamentet i Ukraina röstade nyligen för att personer mellan 18 och 65 år som döms för övergrepp, våldtäkter eller sexuellt utnyttjande av barn kan tvingas till kemisk kastrering, rapporterar Sveriges radio.

Landet håller parlamentsval på söndag och att lagen antas nu kan ha att göra med just det. Nu kräver människorättsorganisationer att presidenten Vlodymyr Zelenskij ska lägga in sitt veto och dra den tillbaka.

– Lagen är ren populism, säger Evgenij Sacharov, generaldirektör på ukrainska organisationen Kharkiv Human Rights Protection Group, en av de äldsta människorättsorganisationerna i landet till Sveriges radio.

Injicerar sexlusthämmande medel

Kastreringen innebär i praktiken att ett sexlusthämmande medel som leder till minskad sexdrift under en period injiceras i kroppen.

I dag tillämpas det redan som ett påtvingat straff i ett tiotal länder, bland annat i Polen och Ryssland. I Sverige används det inte som ett straff – men finns som frivillig och kompletterande behandling.

– All medicinsk inblandning ska bygga på en överenskommelse, även om det gäller en brottsling, säger Evgenij Sacharov.

Han menar vidare att alla som döms för sexualbrott mot barn inte nödvändigtvis har diagnosen pedofili, och bör därför inte behandlas för det med medicinska ingrepp.

Publicerad:

LÄS VIDARE