Storbritannien: Iran bröt internationell lag

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Stena Impero, ägt av det svenska rederiet Stena Bulk, har konfiskerats av Iran. Arkivbild.
Foto: Tasnim News Agency/AP/TT
Stena Impero, ägt av det svenska rederiet Stena Bulk, har konfiskerats av Iran. Arkivbild.

Storbritannien säger i ett brev till FN:s säkerhetsråd att Iran bröt mot gällande lagar när ett brittiskflaggat fartyg beslagtogs. Storbritannien menar att Iran förvärrar ett redan spänt läge men att man i första hand söker en diplomatisk lösning.

"Fartyget utövade sin lagliga rätt till genomresa i internationellt vatten … internationell lag kräver att rätten till genomresa inte hindras, och därför utgör det iranska agerandet olaglig inblandning", står det i brevet som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

"Det rådande spända läget är extremt oroande och vår högsta prioritet är att trappa ner det. Vi söker inte en konfrontation med Iran", fortsätter brevet. "Men det är oacceptabelt och i hög grad eskalerande att hota sjöfart som utför sina legitima uppdrag i internationellt erkända passager."

Det var i fredags som brittiskflaggade och svenskägda Stena Impero konfiskerades av Iran. Storbritannien har uppmanat Iran att släppa Stena Impero och säger till FN:s säkerhetsråd att man försöker lösa situationen på diplomatisk väg.

Fredagens händelser i den globala oljehandelns viktigaste farleder kom efter det att Teheran hotat om vedergällning då brittiska marinen och polisen i Gibraltar för drygt två veckor sedan stoppade den iranska supertankern Grace 1. Fartyget misstänktes vara på väg till Syrien med olja, i strid med EU:s sanktioner. Iran förnekar att Syrien var destinationen och har kallat kvarhållandet sjöröveri.

Publicerad:

LÄS VIDARE