Dan Eliasson: ”Nu måste vi börja förbereda oss på nästa kris”

Publicerad 2020-06-01

Mitt i pandemin vill Dan Eliasson börja förbereda Sverige på nästa kris.

MSB-chefen efterlyser krafttag från regeringen för att snabbt få landet på fötter igen.

– Det gäller verkligen att vi nu jobbar med sysselsättningspaket för att minska de negativa effekterna i samhället.

Fyra månader har gått sedan Sverige fick sitt första bekräftade coronafall. Fler än 4 000 personer har i dag dött av covid-19, som väntas fortsätta skaka landet under de närmsta åren.

Men redan nu måste vi börja rusta för nästa kris, menar Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB.

– När man utvärderar hur man hanterat kriser så ser man alltid saker man kunde ha gjort tidigare och snabbare. Det är jag övertygad om att vi kommer att se även när vi utvärderar denna katastrof, säger han.

– Alla har ju pratat om de äldre och personlig skyddsutrustning för äldreboenden, så det är ju ett exempel. Men det kan säkert finnas andra saker också och det är ju jätteviktigt att man lär sig av det där så fort det bara är möjligt. Det handlar inte om att vänta på att få någon kommission tillsatt av regeringen utan varenda en som är i verksamhet måste dra igång och ha läroprocessen här och nu, för hur man kan utveckla ett system om det kommer ytterligare vågor, så att man möter dem bättre förberedda än tidigare.

I samtal med internationella experter

I förra veckan höll Eliasson i en videokonferens på Royal United Services Institute i London – världens äldsta tankesmedja kring internationellt försvar och säkerhet. Temat var säkerhet i en post-pandemisk värld och bland talarna fanns en före detta chef för USA:s departement för inrikessäkerhet, en före detta brittisk säkerhetsminister, en cybersäkerhetschef på Facebook, och flera amerikanska experter på krishantering, säkerhet och hälsa. Bland åhörarna fanns svenska regeringsrepresentanter, lokalpolitiker, myndighetstoppar samt flera länders Sverigeambassadörer.

De internationella experterna pekade bland annat på vikten av att ha beredskapslager, cybersäkerhet och flexibilitet i internationella samarbeten.

Dan Eliasson fastnade för en diskussion om vikten för demokratier att snabbt återhämta sig efter en kris.

– Det som slår mig när dessa experter pratar är hur viktigt det är att de demokratiska institutionerna, alltså regeringar och parlament, agerar med kraft i den här situationen, för att möta konsekvenserna med arbetslöshet, fattigdom och social oro, säger Dan Eliasson.

– Om man inte är framgångsrik i det arbetet så finns risken att anti-demokratiska krafter – de totalitära rörelserna – blir starkare i en sådan miljö. Det de säger är egentligen att ”möt människors oro, agera och gör insatser för sysselsättningen” för annars finns det risk för att demokratin undergrävs och andra krafter växer sig starka”.

Generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Dan Eliasson.

Möte med myndigheter i juni

– Det gäller verkligen att vi i Sverige nu jobbar med sysselsättningspaket för att minska de negativa effekterna i samhället, både när det kommer till ekonomi, hälsa, psykisk ohälsa och alla dessa delar som är så viktiga för Sveriges befolkning.

I juni ska Eliasson sammanträda med representanter för bevakningsansvariga myndigheter såsom försvarsmakten, länsstyrelse, polis och kustbevakning.

– De centrala myndigheterna är ju alla redan nu inne i läroprocesser och det är en gemensam process som kulminerar i ett möte i juni. Det är otroligt viktigt att lära snabbt, säger han.

– Vi kommer ju garanterat att ha en diskussion om beredskapslager av medicin och skyddsutrustning – den typen av frågor. Men minst lika viktigt är att vi utnyttjar vår förmåga att vara snabbfotade och anpassningsvara till vilken kris som än kommer. För det enda man med säkerhet vet är att det inte kommer bli det man förbereder sig för som kommer. Det blir någonting annat och då är det otroligt viktigt att man inte sitter fast i stela strukturer.

Vill se EU-förråd av medicin och utrustning

MSB-toppen vill även gärna se att EU förbereder sig med ett reservförråd av medicin och skyddsutrustning som kan finnas tillgängligt till det land som behöver det mest.

– Man kan se till att genom det internationella samfundet skapa sig buffertar; lager och förmågor som kan hjälpa till. Där kan man tänka sig att man kan hjälpa till – framförallt på EU-nivå, tycker jag, säger Dan Eliasson.

– Man ska inte helt förlita sig på EU utan det ska vara en kompletterande förmåga som man kan komplettera medlemsländernas insatser med, så som man har gjort med brandbekämpningsflyg. Man har finansierat sex helikoptrar och två flygplan som finns i Sverige för att släcka skogsbränder och om vi inte har bränder här och det skulle vara skogsbränder nere i exempelvis Tyskland, då kan de förflyttas dit.

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som skickades hem till 4,8 miljoner svenska hushåll för två år sedan.

”Välförberedda medborgare Sveriges styrka”

För två år sedan skickade MSB ut den uppmärksammade broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner svenska hushåll. Dan Eliasson vill inte svara på huruvida broschyren förberett svenskarna på coronautbrottet.

– Men jag hör av mina kollegor i andra europeiska länder och i USA, Kanada och Australien, som jag har besökt, att de är imponerade över det mod vi har i Sverige om att prata om både kris och krig. De ser det som en styrka att vi kan tala om för medborgarna att de också har ett ansvar, säger han.

– En välinformerad och välförberedd medborgare är det starkaste ett land kan ha när det kommer till att hantera kriser. Och där tycker omvärlden att vår tradition med kommunikation till befolkningen genom broschyrer – för det här var inte första gången utan det har vi haft sedan andra världskriget – är en styrka som vi kanske som land inte själva förstår fullt ut.

Har folk som tyckte broschyren kändes lite överflödig för två år sedan ändrat inställning nu?

– Det började ju med den förändrade säkerhetspolitiska situationen i vårt närområde, med händelserna på Krim och i Ukraina. Då kände nog folk att ”om det händer någonting så kan det påverka oss indirekt”. Att då vara förberedda med mat, vatten, värme är någonting som de flesta av oss insåg att det kanske inte var så dumt.

– Nu med pandemin såg vi ju att vi skaffat oss mer vatten och mat. Ett tag var det ju hamstringstendenser men sedan blev det mer i ordnade former så jag tror att de flesta i Sverige är bättre förberedda nu än för några år sedan och pandemin har hjälpt till att påverka i det avseendet.

Blir det någon coronabroschyr?

– Vi beslutade tidigt under pandemin att inte gå ut med någon broschyr till alla hushåll för att pandemin rör sig så snabbt och kan förändras. Så skulle vi göra en broschyr att skicka ut så skulle innehållet anvisningarna redan kunna vara överspelade när den kom. Därför har vi jobbat mycket mer med annonsering i dagspress, sociala medier, trossamfund och annat för att nå fram till svenska befolkningen.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen