Dådet i Reading ”chockerande och hjärtlöst”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Poliser hämtar blommor som lämnats efter knivdådet i Reading i lördags.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Poliser hämtar blommor som lämnats efter knivdådet i Reading i lördags.

Den man som misstänks för knivdådet i Reading där tre människor dödades var tidigare känd av säkerhetstjänsten, enligt brittiska medier.

Polisen slår nu fast att händelsen var ett terrordåd.

Den brittiska staden Reading höll under morgonen en tyst minut för offren vid knivdådet i en park i lördags, där tre människor dödades och tre andra skadades.

Utredningar under natten har lett fram till slutsatsen att knivattacken var ett terrordåd, meddelar Storbritanniens antiterrorpolis, men samtidigt uppges motivet för dådet inte vara klarlagt.

Den misstänkte mannen hålls kvar i häkte utan formella anklagelser, vilket är tillåtet i upp till två veckor enligt lagen Terrorism Act 2000 som infördes hösten 2001. Han är i 25-årsåldern och enligt BBC sedan tidigare känd av säkerhetstjänsten. Han har dock inte bedömts utgöra ett allvarligt hot eller en överhängande risk.

Tusentals på listan

Dådet var "en chockerande och hjärtlös handling", säger säkerhetsminister James Brokenshire på måndagen. Han undviker dock att kommentera uppgifterna om att den misstänkte tidigare varit känd för säkerhetstjänsten MI5.

Om uppgifterna stämmer skulle den misstänkte ha varit en av tusentals människor på MI5:s lista, säger den före detta polisen Mark Rowley.

– Att bland dem hitta den som kommer att gå från ett tillfälligt intresse till att bli en beslutsam angripare är det svåraste problemet, säger han.

"Ensam individ"

Inledningsvis uppgav polisen att angreppet inte tycktes ha några terrorkopplingar men under söndagen beslutades att dådet skulle utredas som terrorbrott.

Polisen söker inte efter fler misstänkta.

– Det som hände här i lördags kväll i Reading var en ensam individs handlingar, säger inrikesminister Priti Patel.

En av de döda är amerikansk medborgare, bekräftar USA:s ambassadör i Storbritannien, Woody Johnson, för BBC.

Staden Reading ligger cirka 6,5 mil väster om London.

Publicerad:

LÄS VIDARE