Forskning visar nya orsaker till ”Den blå punkten”: Mänsklig påverkan

Område i Atlanten skiljer sig från övriga jordklotet

Av: Jonas Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Medan stora delar av jordklotet har värmts upp det senaste seklet finns undantag.

Temperaturen i ett område i norra Atlanten har de senaste åren gått åt motsatt håll och minskat med nästan en hel grad.

Nu visar studier på området nya orsaker till vad som kan ligga bakom.

Medeltemperaturen för jorden har, enligt amerikanska NASA, ökat med nästan en grad de senaste decennierna. Men medeltemperaturen går inte åt samma håll överallt och det finns några undantag där temperaturen i stället sjunker.

Ett sådant område ligger i Nordatlanten, söder om Grönland, och har intresserat klimatforskare under flera års tid. Området kallas för ”Den blåa punkten”.

Att nedkylning har skett där har varit känt länge. Tidigare forskning på platsen har pekat på att de strömmar i Nordatlanten som för med sig värme från tropiska områden upp mot Europa har försvagats.

I norra Atlanten finns en plats som tvärtemot stora delar av jordklotet har minskad medeltemperatur.
Foto: IPCC AR5 WG1 Fig.2.21
I norra Atlanten finns en plats som tvärtemot stora delar av jordklotet har minskad medeltemperatur.
I ”Den blå punkten” blir temperaturen kallare.

Studier visar att Golfströmmen har försvagats sedan mitten av 1990-talet. En anledning är det är tillströmning av färskvatten som kommer från en smältande glaciär och ökat regn i regionen.

– Mindre varmvatten som kommer upp från tropikerna har en kylande effekt på Nordatlanten, vilket kompenserar den allmänna uppvärmningen av havet som orsakas av stigande globala temperaturer, säger Paul Keil, en av författare till studien, till Carbon Brief.

Nyligen presenterades ny forskning i den månadsutgivna tidningen Nature Climate Change. Där lyfts ytterligare några nya tänkbara orsaker fram. Något den engelska sajten Carbon Brief, som täcker det senaste inom klimatforskning, nyligen har skrivit om.

Fler bidragande orsaker

I deras artikel om forskningen nämns bland annat förändringar i havscirkulationen på hög latitud samt att den kalla havsytan skapar fler moln på låg höjd som något som skulle kunna vara bidragande orsaker till ”Den blåa fläcken” utöver de orsaker som tidigare har varit kända.

Tidningen skriver om en matematisk klimatmodell där de enligt studien nu upptäckta orsakerna har en koppling till mänsklig aktivitet och har ”antropocena orsaker”.

På sin sajt visar Carbon Brief en karta över jordklotet där observerade klimatförändringar har gjorts mellan 1901 och 2012. Större delen av kartan visar röd eller orange färg, vilket innebär en temperaturökning med ungefär en grad i områdena.

Det aktuella området utanför Grönland är blått på kartan, vilket ligger bakom namnet ”Den blåa punkten”.


PODD Det omvälvande första halvåret 2020

Den första halvan av år 2020 har passerat, och det har varit ett halvår som vi sent kommer att glömma. I det här avsnittet tänkte vi blicka tillbaka på det här årets första sex månader, och fundera över vilka långsiktiga samhälleliga förändringar som krisen kan leda till. Gäst i avsnittet är Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi och VD för Institutet för Framtidsstudier.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

LÄS OCKSÅ

Därför är den blå punkten helt avgörande för oss

LÄS OCKSÅ

Sjukt klimat – en artikelserie i sju delar om klimathoten

Publicerad:

LÄS VIDARE