Reading-attacken utreds som terrorbrott

Vittnet Claire: Chockerande

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

READING. Den soliga junikvällen blev ett blodigt kaos när en knivbeväpnad man började attackera besökare i parken i brittiska småstaden Reading.

Dådet är ett av Storbritanniens värsta sedan London Bridge-attacken 2017.

– Jag kunde inte sova i natt, säger Claire Gould, 32, till Aftonbladet.

Strax efter klockan 20 på lördagskvällen, svensk tid, förvandlades småstadsidyllen Reading väster om London till ett blodigt kaos. 

Hundratals hade samlats för att njuta av vårsolen i parken Forbury Gardens när en knivman plötsligt dök upp och gick till attack mot folk.

Tre personer dog och ytterligare tre vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

En ambulanshelikopter i parken efter attacken på lördagen.
Foto: AP/TT
En ambulanshelikopter i parken efter attacken på lördagen.

Utreds som terrorbrott

En av de första poliserna på plats lyckades brotta ner mannen, som identifierats som en 25-årig asylsökande från Libyen.

Senare på lördagskvällen slog en antiterrorinsatsstyrka till mot dennes hem och en hög knall hördes från fyravåningshuset några kilometer från brottsplatsen.

Händelsen utreddes inledningsvis som mord, men under söndagen meddelade polisen att man ändrat brottsrubriceringen till misstänkt terrorbrott.

Vittnet: Högg dem i nacken

Vittnet Lawrence Wort, 20, berättar för Daily Mal hur han såg hur knivmannen började med att attackera en grupp medelålders män som satt på gräset.

– Han knivhögg tre av dem, riktigt hårt i nacken och under armarna, och sedan vände han och började springa mot mig och vi vände oss och började springa.

– När han insåg att han inte kunde hinna ifatt oss så försökte han knivhugga en annan sittande grupp. Han fick en person till i nacken och efter det, när han såg att alla började springa så sprang han ut ur parken, berättar Wort för tidningen.

Foto: Richard Heathcote/Getty Images
Blommor vid en ingång till parken.

”Riktigt tragiskt”

Dagen efter dådet är det en tyst, grå och kall söndagsmorgon som möter invånarna i den sömniga pendlarstaden en timmes bilfärd väst om London.

Solen som låg över Reading på lördagskvällen är borta, och allmänheten har uppmanats att undvika stadens centrala delar.

De 25 ingångarna till parken har spärrats av och inne på gräsmattan, bakom ruinerna av vad som på 1100-talet byggts som ett av Storbritanniens mest välkända kloster, har polisen satt upp flera tält där tekniker arbetar med att kartlägga dådet.

Trots att det regnat under natten syns blodfläckar fortfarande i gräset . 

– När tälten tas bort är all bevisning borta, så vi kommer nog att vara kvar här ett bra tag framöver, säger en polis som vaktar en av avspärrningarna till Aftonbladet.

Chocken har fortfarande inte lagt sig hos Readings 200 000 invånare. 

– Jag vill helst inte prata om det. Vi vet inte vilka offren är, det kanske är någon av mina vänner. Det är riktigt tragiskt, säger en man i 40-årsåldern till Aftonbladet.

”Verkligen chockerande”

Sett till antalet döda är lördagens attack den värsta av sitt slag i Storbritannien sedan åtta personer miste livet i London Bridge-attacken i juni 2017.

– Det är verkligen chockerande. Jag tror inte att jag helt tagit in vad som hänt ännu. Jag kunde inte sova i natt. Det är så konstigt. Man förväntar sig inte att någonting sådant ska hända i en stad som Reading, säger Claire Gould, 32, till Aftonbladet.

Foto: Petter Larsson
Claire Gould bor fem minuter från parken där knivattacken ägde rum.

Forbury Gardens är en populär liten park för stadens många barnfamiljer och har bland annat en utomhusscen för konserter och teatrar på sommaren.

Claire Gould, som bor fem minuter bort, hade gått förbi den välfyllda parken omkring 20 minuter innan den solidyllen övergått i ett blodigt knivdrama.

– Det var så lugnt och fridfullt. Vi har ju fortfarande ganska strikta regler kring social distansering här så folk måste träffas utomhus för att umgås och vädret var bra så många var ute och njöt av en fin lördagskväll, säger hon.

”Äcklad av attentatet”

Tjugo minuter senare hördes en massa sirener och en ambulanshelikopter landade i parken nära hennes hus, berättar Claire.

Claire och hennes vänner kan inte slå bort tanken på hur nära de varit att själva hamna mitt i knivattacken.

– Vi tänkte att vi skulle gå igenom parken och stanna i centrum tio minuter till. Hade det hänt så hade jag varit där. Jag kan inte tänka mig hur det skulle ha varit.

Readingbon Tracie Davies, 57, säger att hon är äcklad av attentatet.

– Det är fruktansvärt. Tre personer miste livet. Varför kan folk inte bara leva i fred?

Foto: Petter Larsson
Tanu Pathak, 37, och Prateek Tripathi, 41.

”Går dit varje dag”

Tanu Pathak, 37, och hennes man Prateek Tripathi, 41, gick under söndagen på det centrala shoppingstråket i Reading med sin sex månader gamla dotter Naina.

Under normala omständigheter hade promenaden gått till Forbury Gardens.

– Jag går dit med henne varje dag för att titta på fontänen och fiskarna och allt annat, säger Tanu och fortsätter:

– När vi fick de här nyheterna på morgonen så var det väldigt förkrossande och jag kände mig inte alls trygg i att gå ut med henne, inte ens i centrum.

Tanu konstaterar att de redan lever i svåra tider och att parkpromenaderna har varit en möjlighet att få andas lite.

– Nu måste man återigen fråga sig; ska man gå ut över huvudtaget eller ska vi bara vara hemma hela tiden?

Foto: Richard Heathcote/Getty Images
En polis står vakt utanför Forbury Gardens i Reading där knivattacken ägde rum.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN