Polisen i Uvalde kritiseras i ny rapport: ”Nonchalant”

Publicerad 2022-07-18

Nästan 400 poliser befann sig på platsen.

Men det dröjde 77 minuter innan de stoppade skolskytten i Uvalde.

Polisinsatsen präglades av “systematiska misslyckanden och oerhört dåligt beslutfattande”, enligt en ny rapport.

Kritiken mot polisen har varit hård sedan skolmassakern i Uvalde, Texas den 24 maj.

Totalt dog 21 personer, varav 19 barn och två lärare, när 18-årige Salvador Ramos klev in på Robb Elementary School och öppnade eld i två klassrum.

I efterhand visade det sig att det dröjt hela 77 minuter för polisen att stoppa skytten, trots att de första styrkorna var på plats redan tre minuter efter att gärningsmannen gått in i byggnaden.

Dessutom har övervakningsfilmen från skolan släppts och väckt starka reaktioner. På inspelningen syns hur flera poliser står stationerade i korridoren medan masskjutningen pågår bakom en stängd klassrumsdörr.

I en ny rapport, som tagits fram av representanthuset i Texas, beskrivs insatsen från samtliga inblandade myndigheter som ”nonchalant”. Även skolan bedöms ha brustit i sina säkerhetsåtgärder.

”Prioriterade sin egen säkerhet”

Men ingen enskild person pekas ut som ansvarig för situationen.

”Förutom gärningsmannen, har den här rapporten inte hittat någon ’skurk’ under utredningens gång. Det finns ingen som har agerat av illvilja eller med ont uppsåt. I stället fann vi systematiska misslyckanden och oerhört dåligt beslutfattande”, står det i rapporten enligt flera medier, bland annat Washington Post.

Polis utanför Robb Elementary School.

Lokala såväl som delstatliga och federala polismyndigheter pekas ut. De slösade ”dyrbar tid”, slår rapporten fast.

”Poliserna misslyckades med att följa sin ”aktiv skytt”-träning, och de misslyckades med att prioritera oskyldiga människors liv över sin egen säkerhet”.

Totalt befann sig 376 poliser på platsen. Beslutet att konfrontera Salvador Ramos togs av en ”liten grupp” personer, skriver New York Times.

Men då hade det gått över en timme. En sådan order borde getts långt före, konstaterar utredningen. Om de agerat snabbare hade det eventuellt kunnat rädda liv.

”Bristen på ledarskap kan ha bidragit till förlust av liv eftersom skadade offer väntade i över en timme på hjälp, och gärningsmannen fortsatte att sporadiskt avfyra sitt vapen”, står det.

Pappan: ”De svek eleverna”

Republikanen Dustin Burrows, ordförande för kommittén som författade rapporten, anser att betydligt mer kunde gjorts, betydligt snabbare.

– Flera poliser i den korridoren eller i byggnaden visste eller borde ha vetat att där var döende personer i klassrummet och de borde ha agerat mer brådskande, säger han enligt CNN.

Utanför Robb Elementary School.

Polischefen i Uvaldes skoldistrikt, Pete Arredondo, och den tjänstgörande chefen för polisavdelningen i Uvalde, Mariano Pargas, har stängts av från sina uppdrag efter misslyckandet vid Robb Elementary School.

Familjerna till de omkomna har krävt förklaringar och att de ansvariga ställs till svars.

– Det är ett skämt. Texas svek eleverna. Rättsväsendet svek eleverna. Vår regering svek eleverna, sade Vincent Salazar, vars 11-åriga dotter Layla Salazar dödades i dådet, till ABC News på söndagen.

– Om jag var de poliserna, så skulle jag lämna stan. De förtjänar inte att befinna sig här.

Följ ämnen i artikeln