Nya turkiska krav på utlämning

Simon Uggla/TT

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2022-07-06

Turkiet har i ett brev till Sveriges regering förnyat kraven på att påstådda terrorister utlämnas till landet, rapporterar turkiska medier.

– Vad jag vet har det inte inkommit något, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Det är de turkiska tidningarna Sabah och Daily Sabah som uppger att den turkiska justitieministern Bekir Bozdag skickat brev till både Sverige och Finland där han påminner om utlämningsbegäran.

I en intervju med turkisk tv förra veckan uppgav Bozdag att Turkiet kräver att 33 personer utlämnas – 21 från Sverige och 12 från Finland.

Enligt BBC hävdar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att ”tre eller fyra” personer från listan har utlämnats och utvisats från Sverige. Svenska justitiedepartementet har delvis bekräftat detta, men tillägger att besluten om utlämning tagits innan Sverige ansökte om Natomedlemskap, rapporterar Expressen.

Morgan Johanssons presstalesperson Sofie Rudh meddelar att tre av 16 ansökningar om utlämningar till Turkiet har bifallits mellan 2019 och 2022. Hur många utlämningsärenden som just nu är pågående omfattas av sekretess, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Tio av personerna som begärs utlämnade från Sverige påstås tillhöra den av Turkiet terrorklassade Gülenrörelsen och elva påstås tillhöra det av Turkiet, EU och USA terrorklassade PKK.

Erdogan har i sin tur flera gånger hävdat att begäran gäller sammanlagt 73 personer. Statsminister Magdalena Andersson (S) och utrikesminister Ann Linde (S) har dock sagt sig vara ovetande om en ny, längre lista.

Tidigare listor

I samband med ett besök i Skara på onsdagen upprepar Magdalena Andersson det.

– Vad jag vet har det inte inkommit något, säger statsministern.

– Men det har tidigare kommit listor från Turkiet och vi jobbar naturligtvis i enlighet med den lagstiftningen som finns i Sverige och i enlighet med internationell rätt.

TT: Handlar det om listor som kommit redan innan Natodiskussionerna?

– Det har kommit listor tidigare. Ibland har människor inte befunnit sig i Sverige och ibland har det inte funnits grund för utlämning, men det har funnits tillfällen då det också har skett.

– Men i Sverige är det myndigheter som sköter det här enligt den svenska lagstiftningen – Migrationsverket, Säkerhetspolisen och så har vi också domstolar som prövar det här. Det är så det sköts i Sverige.

Turkiet drog förra veckan tillbaka sitt veto mot ett svenskt och finskt Natomedlemskap, sedan länderna skrivit under en överenskommelse som bland annat innebär att länderna lovar att inte stötta de kurdiska rörelserna YPG och PYD eller Gülenrörelsen.

Erdogan har varnat för att Turkiet kan komma att ändra sig om Sverige och Finland inte uppfyller sina åtaganden.

– De måste följa det här dokumentet. Gör de inte det kommer vi inte att ta in dem i Nato, sade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu i en intervju med turkiska tv-kanalen NTV tidigare i veckan.

”Följer internationell lag”

Enligt Magdalena Andersson finns det ingen anledning till oro för kurder i Sverige.

– Vi utlämnar aldrig svenska medborgare, dessutom är det tydligt i överenskommelsen att vi kommer att följa internationell lag och självklart också den svenska lagstiftningen, säger hon.

– Så även om man inte är svensk medborgare behöver man inte vara orolig om man inte ägnar sig åt terrorism. Och då är det den svenska definitionen på terrorism som gäller, både när det gäller organisationer och vad som är terrorhandlingar.

Följ ämnen i artikeln