Misstänkt falska bevis friade man – nu åtalas advokat

Publicerad 2022-04-05

En pluggad pistol ska ha planterats i ett källarförråd för att fria advokatens klient, enligt åtalet.

En advokat misstänks för att ha legat bakom falska bevis som ledde till att en klient friades i ett mål om mordförsök.

Nu åtalas han för grovt skyddande av brottsling.

Förbättrade fotografier blev avgörande bevisning, enligt åtalet.

Enligt åtalet, som nyligen väcktes i Halmstads tingsrätt, ska den manlige advokaten ha förmedlat information mellan en häktad klient med restriktioner och personer på utsidan.

Med advokatens hjälp ska personerna på utsidan ha kunnat plantera ett pluggat vapen i ett källarförråd i Halmstad, enligt åtalet.

Därefter kunde den häktade peka ut platsen i förhör. Fyndet av ett obrukbart vapen skulle tala emot den häktades skuld i ett mål om ett mordförsök, enligt åtalet.

Klienten hade nämligen fotograferats vid en misstänkt vapenöverlämning – men med hjälp av fyndet kunde försvaret påstå att det inte var ett riktigt vapen.

Åklagaren menar att det är frågan om ett falskt bevis som ledde till att advokatens klient sedermera friades.

Advokaten misstänks även ha agerat för att en annan misstänkt i målet skulle frias.

Bevisningen grundar sig dels på hemliga Encrochattar som framkom först efter rättegången där klienten friades men också på fotografier som visar en vapenöverlämning och som polisen låtit förbättra.

”Det är bevisvärdet av dessa, avgörande fotografier av vapenöverlämning som det falska beviset var avsett att neutralisera”, står det i åtalet.

Advokatens klient misstänktes för grovt vapenbrott och medhjälp till ett mordförsök 2019. Då hade två män blivit beskjutna med flera skott.

Enligt utredningen handlade det om en kriminell uppgörelse i Halmstads undre värld.

Den åtalade advokaten förnekar brott. Han företräds av advokat Lars Kruse, som uppger att bevisningen i åtalet inte utesluter alternativa händelseförlopp.

”Någon bevisning som direkt knyter min klient till den delgivna misstanken saknas helt”, skriver Kruse i ett mejl.

Vidare är han tveksam mot att bevisningen till stor del bygger på uppgifter från hemliga Encrochattar.

”Att kunna värja sig mot eller på ett rimligt sätt bemöta vad andra okända avhandlar är i det närmaste omöjligt. Särskilt som min klient är bunden av en lagstadgad och i praktiken absolut tystnadsplikt gentemot sin klient”, skriver Kruse.

En av de misstänkta i målet om mordförsök 2019. En advokat som företrädde en av de misstänkta åtalas nu för att ha hjälpt till att fabricera bevis.

Aftonbladet har förgäves sökt åklagaren i målet.

De senaste åren har flera uppmärksammade fall om advokaters nära koppling till kriminella skakat om samfundet.

Så sent som i förra veckan åtalades en numera utesluten advokat för brott mot yppandeförbud efter att ha läckt information till en gängledare. I hemliga chattar gick han under smeknamnet ”Prinsen”. Samtidigt sitter hans tidigare kollega, med smeknamnet ”Kungen”, häktad misstänkt för medhjälp till förberedelse till mord.

Christoffer Nilsson

ANNONS

Följ ämnen i artikeln