Kritiken mot Putin växer i Kreml

Uppdaterad 2022-04-21 | Publicerad 2022-04-20

Kritiken mot Vladimir Putin växer i Kreml.

Kriget i Ukraina kallas bland annat ett ”katastrofalt misstag”, enligt Bloomberg.

”Jag ser inte en enda fördel med detta vansinniga krig! Oskyldiga människor och soldater dör”, skriver företagstoppen Oleg Tinkov på Instagram.

Följ ämnen
Ukraina

Bloomberg har pratat med tio källor med insyn som berättar att en liten men dock växande grupp inom ryska Kreml i hemlighet har börjat ifrågasätta president Vladimir Putins krig i Ukraina.

Det ska handla om högt uppsatta personer både inom regeringen och inom statligt ägda bolag som menar att invasionen är ett ”katastrofalt misstag”.

Några av dem uppger också att de blir mer och mer oroliga för att Putin kan komma att använda kärnvapen om kriget inte går hans väg.

Uppgifter: Ingen kan utmana Putin

Snart åtta veckor har gått sedan de ryska styrkorna invaderade Ukraina. Omvärlden har satt in tuffa sanktioner mot Ryssland och landet står nu inför en aldrig tidigare skådad internationell isolering.

Samtidigt har landet förbjudit all öppen kritik mot kriget – som enligt den ryska regeringen endast får beskrivas som en ”militär specialoperation”.

PLUS: Nödropet i natt: ”Vi har bara timmar kvar”

Men den senaste tiden har en liten grupp inom Kremls seniora elit alltså börjat väcka misstro mot den ryska presidenten, enligt Bloomberg.

Tidningen har pratat med flera personer som även uttrycker oro för att landet ska kastas tillbaka flera år i tiden på grund av kriget. Däremot ser de inte några tecken på att Putin kan komma att ändra sig eller att någon annan kan utmana honom vid makten.

Enligt källorna blir Putin mer och mer beroende av en minskande krets hårdföra rådgivare. De uppger också att han avfärdar alla varningar om de förödande ekonomiska och politiska kostnaderna som kriget för med sig.

Oro för kärnvapen

Enligt källorna ser Putin kriget i Ukraina som sitt stora historiska uppdrag. Om invasionen inte går den väg han vill finns en oro för att presidentens desperation kan driva honom till att använda kärnvapen.

Samtidigt finns det fortfarande ett stort stöd för Putin och invasionen, både inom den ryska eliten och i landet i stort.

Många inom eliten omfamnar också Kremls beskrivning av kriget och menar att en konflikt med väst har varit oundviklig, samt att den ryska ekonomin kommer anpassa sig efter västvärldens sanktioner.

Fördömer det ”vansinniga kriget”

Källorna som Bloomberg pratat med har bett om att vara anonyma. En som däremot uttalar sig och riktar öppen kritik mot Putin är den ryska företagaren Oleg Tinkov, rapporterar The Guardian.

Affärsmannen, som i nuläget har sanktioner riktade mot sig, fördömer han Moskvas ”massaker” i Ukraina och uppmanar västvärlden att hjälpa till att avsluta ”det vansinniga kriget”.

Han hävdar också att 90 procent av ryssarna är emot kriget, och kallar även Rysslands styrkor för en ”skitarmé” i en inlägg som han publicerat på Instagram.

Följ ämnen i artikeln