Vi fortsätter räkna varje dödad kvinna

Aftonbladets publicering 2009 av Kerstin Weigl och Kristina Edblom

”Kvinnorna har skjutits, slagits ihjäl i sina sängar. Vi vet att det inte var deras önskan. Tvärtom visar polisförhör med anhöriga att kvinnorna ofta hade livsviljan kvar, till skillnad från sin skröplige make”.

Raderna kommer från en artikel i Aftonbladet år 2009, med rubriken ”Morden som inte räknas”.

Reportrarna Kerstin Weigl och Kristina Edblom hade granskat samtliga fall under 2000-talet då en kvinna i Sverige dödats av sin man, pojkvän eller ex-man.

Vi kallade granskningen ”Dödade kvinnor”.

Då, 2009, var siffran 153.

Nu, 2022, är den uppe i 338.

 

För att kvinnorna som dödats inte ska vara just det, en siffra, har Aftonbladet sedan dess fortsatt att räkna, granska, rapportera och fördjupa. 

 

Vårt fokus är att berätta om kvinnorna, och att beskriva misstag och systemfel som lett fram till deras död. Vi utgår från kriminellt dödligt våld mot kvinnor i nära relation och sorterar ut de relevanta fallen. Under åren läser vi domar, förundersökningar och andra dokument och talar med kvinnornas anhöriga. De fall vi räknar är de rättsligt uppklarade.

”Ingen hade tidigare tagit reda på siffran. Vi kunde avslöja vilka kvinnorna var, hur de hade levt och vad som lett fram till brotten. Uppmärksamheten var stor och löftet till läsarna blev att fortsätta räkna antalet dödade kvinnor”, har Kerstin och Kristina berättat.

Kristina Edblom och Kerstin Weigl

 

Deras rapportering är en otrolig livsgärning, som starkt bidragit till att dessa brott gått från att kallas för ”familjetragedier” till att bli en riksangelägenhet.
Granskningen har gjorts i artiklar, tv, podd – och i en bok. Vi har under åren rapporterat om kvinnorna, men också männen som dödar, systemfelen och barnen som blev kvar.

 

Sedan en tid tillbaka har stafettpinnen tagits över av de meriterade krimreportrarna Linda Hjertén och Johanna Rapp. I dag kan du läsa deras nya artiklar. Om Carine, gravid i åttonde månaden, som höggs ihjäl med 60 knivhugg av en man som tidigare visat tecken på våldsamhet mot henne och barnen. Men också om Somayyeh och Lesja , två av åtta kvinnor som hittills i år misstänks ha dödats av en man de en gång älskade.

 

Vår publisher Lena K Samuelsson har kallat ”Dödade kvinnor” ”vår kanske viktigaste granskning någonsin”.

Den fortsätter, det kan vi lova.

Dödade kvinnor – samlingssida