Miljöpartiet vill se grönt folkhem

Uppdaterad 2021-10-17 | Publicerad 2021-10-16

Lågt förtroende och svåra kompromisser bär Miljöpartiet med sig in i den stundande valrörelsen.

Partiet, som kritiserat sig självt för att vara spretigt i sin politik och ha svårt att nå vanligt folk, satsar på att bredda sin politik. De föreslår en klimatbudget för att bygga ”det gröna folkhemmet”.

I helgen samlas partiet till kongress.
– Jag tycker det är viktigt att visa att vi har svaren även på bredden i politiken, säger Per Bolund.

Per Bolund har varit veckans snackis. I SVT Agendas partiledardebatt kallade han partierna på högersidan för ”blåbruna” och hamnade i ett hetsigt ordbyte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som ropade ”Kallar du mig för nazist?”

– Jag tror inte på den här vrålpolitiken, där man ska stå och vara något slags orangutanger mot varandra. Jag tror mer på samtal i politiken, säger Per Bolund.

– Det är en normalisering som har gått i expressfart. Jag tycker att de förtjänar att höra att SD inte är ett parti som andra, och det är inte ett samarbete som andra. Man släpper in ett uppenbart främlingsfientligt parti, med rötter i nazismen, och ger dem makt och inflytande.

Vill visa på allvaret

Miljöpartiet inledde sin vecka med en ovanligt lång presskonferens. Presskonferensen gick ut på att förklara varför det är så viktigt att göra något åt klimatförändringarna, hur förutsättningarna för att minska utsläppen ser ut och vad Miljöpartiet vill göra för att minska utsläppen. Ett mål att är stopp för fossila bränslen redan 2030.

Miljöpartiet kallar det för Klimatfärdplan och den tog nästan 25 minuter att förklara, även efter strykningar i presentationen.

En landsbygd som inte förstår

Miljöpartiet är ett storstadsparti. I förra valet var det i städerna de hade starkast stöd och stödet på landsbygden var mycket svagt. Partiets valanalys efter valet 2018 tog upp Miljöpartiet hade fått 0 procents stöd av landets jordbrukare.

Men ändå sneglar Per Bolund på landsbygden när han pratar om den gröna omställningen.

– Vi hävdar bestämt att den politik vi driver har stora fördelar för det Sverige som inte ligger inom tätorter.

Per Bolund intervjuas av Aftonbladets My Rohwedder.

Hur ska de förstå det då?

– Ja där har vi en utmaning, det håller jag med om, säger Per Bolund.

– En fråga som hela tiden ligger oss i fatet är att folk tror att vi hela tiden höjer priserna och skatterna på transporter. Vi har ju slutat höja koldioxidskatten till exempel och använder andra verktyg. Som bränslebytet som vi tycker är en bättre väg och som inte inte bara höjer priset vid pumpen.

Migrationspolitiken varit svårast

Det har varit sju svåra år för Miljöpartiet. Den första mandatperioden kantades av brustna vallöften som att lägga ner Bromma flygplats och lägga ner kolgruvor i Tyskland. Partiet skakades också av flera skandaler.

Den här mandatperioden har det varit turbulent på andra sätt med ett svårt parlamentariskt läge och regeringskris. Men för Per Bolund är det svängningen i migrationspolitiken som lämnat mest spår.

– Det är ingen hemlighet att det var ett väldigt tufft beslut att begränsa migrationen med den tillfälliga lagen. Det är inte den politiken vi vill se långsiktigt.

Stranden och skogen

Två svåra frågor finns fortfarande kvar på bordet och måste lösas innan budgetomröstningen den 24 november, om regeringen vill säkra stöd för sin budget av Centerpartiet.

Det är frågan om skogen och om strandskyddet. Per Bolund tror att det finns goda förutsättningar att komma överens.

– Men det kräver att andra partier är beredda att göra det som vi är beredda att göra – att lyssna och acceptera att vi inte står för hela sanningen och har alla svar. Vi måste också ge andra partier som vi samarbetar med möjlighet att få genomslag för sina hjärtefrågor.

– Vi är beredda att ta in det som är Centerpartiets viktigaste frågor, under förutsättningar att de är beredda att lyssna till det som vi ser är de stora behoven. Det återstår att se, säger Per Bolund.

Alla ska med

Inför valet om lite mindre än ett år vill partiet bredda sin politiska palett. Partiet, som så ofta framhåller att de är sprungna inte bara ur miljörörelsen utan också ur freds- och kvinnorörelsen står nu inför utmaningen att kommunicera den nya bredden till väljarna.

I sitt tal inför Miljöpartiets kongress beskrev Per Bolund den nya politiken som ”det gröna folkhemmet” där det ingår att stärka välfärden och trygghetssystemen.

– Det tycker jag är viktigt att visa att vi har svaren även på bredden i politiken, inte minst när det gäller att skapa det socialt rättvisa samhället, säger Per Bolund.

Men efter flera val har partiet kommit fram till att det inte funkat att profilera sig i flera frågor. Efter valet 2018 kom deras valutvärdering också fram till att uppfattningen om partiet var att de inte förstod sig på vanligt folk.

Nu hoppas Miljöpartiet att ”det gröna folkhemmet” ska vara det inkluderande och begripliga begrepp som partiet behöver inför nästa val.

Som Per Bolund sa i sitt tal så ska partiet inte springa så långt framför att människor inte hinner med.

”Aldrig ensam, alltid tillsammans”, sa Per Bolund och travesterade Göran Perssons (S) klassiska citat.