Explosionen i Göteborg: Detta har hänt

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-09-28

En kraftig explosion inträffade tidigt på tisdagen i eller vid ett flerfamiljshus i stadsdelen Annedal i centrala Göteborg.

Ett hundratal människor fick evakueras och ett tjugotal fördes till sjukhus.

Det här är vad som hittills är känt.

  • Klockan 04.48 larmades SOS om en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i stadsdelen Annedal.
  • En eller flera bränder uppstod i samband med explosionen och tre trappuppgångar rökfylldes.
  • En massiv räddningsinsats inleddes med polis, räddningstjänst, ambulans, ambulanshelikopter samt nationella bombskyddet.
  • Ett drygt hundratal boende fick evakueras ur fastigheten. Göteborgs kommun har erbjudit hjälp till drabbade på flera platser runt om i staden.
  • Sex personer fördes till sjukhus med ambulans, fyra av dem skadades allvarligt. Ytterligare ett 20-tal personer ska ha behövt vård, de flesta för lindriga skador.
  • Polisen tror att branden var avsiktlig i meningen att någonting explosivt placerats utanför huset. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.
  • Vid 13-tiden på tisdagen var branden under kontroll. ”Nu handlar det mer om att titta på konstruktionerna och kontrollera byggnaden för att se hur stora skador det blivit av explosionen”, säger insatsledaren Jon Pile.
  • På torsdagen anhölls en person i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Det finns ingenting i nuläget som tyder på att personen har kopplingar till gängkriminalitet.
  • På torsdagseftermiddagen slog polisen till mot en adress i Annedal. Samtidigt evakuerades en vårdcentral inte långt därifrån sedan den misstänkte mannen hotat att spränga byggnaden, enligt uppgifter till Aftonbladet.
  • På fredagen var den misstänkte bombmannen ännu på fri fot. Polisen avrådet allmänheten från att försöka gripa honom på egen hand.
  • Fastnålat inlägg
    28 sept 2021
    Emil Salmaso

    Statsminister Stefan Löfven välkomnar till pressträffen och understryker allvaret av explosionen i Annedal.

    – Jag vill börja med att vända mig till de skadade, de boende i huset, till anhöriga, till alla drabbade i samband med explosionen och uttrycka min och regeringens empati, säger han och tackar polis, räddningstjänst och civilsamhället.

    – Göteborg ska känna att man har hela landets stöd.

  • Fanny Westling
    28 sept 2021

    Vid 18.00 kunde polisen fortfarande inte genomföra en teknisk undersökning i byggnaden.

    – Det är inte bara branden och röken i sig, utan det förekommer också en rasrisk, säger Fredrik Svedemyr på polisregion väst.

    Så länge arbetar polisen med andra utredningstekniska åtgärder så som vittnesförhör.

    Det brinner fortfarande i vissa delar av byggnaden. Många kommer inte kunna återvända till sina lägenheter under natten.

    – De flesta boende har löst sovplats själva via familj och vänner eller försäkringsbolag, säger Anders Lundblad som är statschef för räddningstjänsten Storgöteborg.

    Enligt TT rör det sig om 140 lägenheter som är evakuerade, och det är oklart när det kan återvända.

  • Amanda Hällsten
    28 sept 2021

    12 timmar efter att explosionen skedde är räddningstjänsten fortfarande kvar vid den drabbade platsen, meddelar räddningstjänsten i Storgöteborg.

    "Vi har i dagsläget ingen prognos för hur länge insatsen kommer att hålla på, men gör bedömningen att vi kommer att vara kvar under hela natten", skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

  • Emil Salmaso
    28 sept 2021

    Pressträffen avslutas.

  • Emil Salmaso
    28 sept 2021

    Expressen: Sverige har drabbats av flera sprängdåd de senaste åren. Vad är din förklaring till att den här typen av våld kan ske och fortsätta ske?

    – Det polismyndigheten själv sagt är att i den offensiv man inlett mot brottsligheten försöker brottsligheten slå tillbaka. Vi har 1 000 fler häktade gängkriminella än för något år sedan, och det kan skapa oro bland dem. Vi får aldrig någonsin acceptera detta. Det ska bort och därför fortsätter vi arbetet med att stärka rättskedjan.

    Tror du att folk känner sig trygga?

    – Det finns ingen allmänfara på det sättet. Man ska alltid veta att samhället är starkare och gör allt för att knäcka gängkriminaliteten. Det är oerhört hemskt, varenda skjutning och sprängning är en för mycket. Men på det hela taget kan människor generellt sett vara trygga i sin vardag, säger Stefan Löfven.

  • Emil Salmaso
    28 sept 2021

    DN: Det har förekommit uppgifter i media om att det ska finnas kopplingar till gängkriminella personer i det här brottet. Kan ni säga om det finns någon fara för allmänheten?

    – Jag har inte hört att det skulle finnas någon fara. Det här är en händelse man utreder. Man utreder grovt brott men innan man gjort en teknisk undersökning vill polisen inte uttala sig närmare om detta, säger Mikael Damberg.

    Statsminister Stefan Löfven, finns det något särskilt stöd att erbjuda till de boende som kan återvända till sina hem?

    – Vi har i första hand kontakt med kommunerna för att ta reda på vad som behövs. Till exempel kläder, många fick springa direkt ur sängen. I första hand är det kommunen som kan göra det. Om vi sedan kan stötta kommunen ska vi naturligtvis göra det, säger Stefan Löfven.