Avskogning i Brasilien slår nytt rekord

TT-AFP

Publicerad 2022-07-03

Avskogningen i brasilianska Amazonas har slagit nytt rekord under årets sex första månader, enligt Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut (Inpe) som analyserar satellitbilder.

Följ ämnen
"Rädda Amazonas regnskog" står det på ett plakat som en aktivist håller upp under en protest i Sao Paolo i juni 2022.

Världens största tropiska regnskog har förlorat 3 750 kvadratkilometer djungel sedan början av året – vilket är den högsta siffran jämfört med samma period sedan man började göra sådana mätningar 2016, enligt Inpe.

Över 7 500 bränder har registrerats sedan starten av året, en ökning med 17 procent jämfört med 2021, och den värsta siffran sedan 2010.

I juni i år har skogsbränderna i området varit de värsta på 15 år. Avskogningen har också varit den största sett till enskilda månader i januari och februari, då den vanligtvis brukar vara lägre. Även i april slogs rekord.

Anklagar regeringen

Inte sedan 2006 har mer skog försvunnit i den brasilianska delen av Amazonas än det senaste året.

– Den torra säsongen har knappt börjat i Amazonas och vi slår redan rekord i miljöförstöring, säger Cristiane Mazzetti från Greenpeace i Brasilien.

President Jair Bolsonaro har uppmuntrat till gruvnäring och jordbruk i skyddade områden och miljöaktivister och oppositionella anklagar regeringen för att driva genom politik som uppmuntrar företag att förstöra miljön.