Hongkongs nye ledare blickar mot Kina

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2022-07-01

Hongkongs tillträdande ledare John Lee.

Tjugofem år efter det kinesiska övertagandet är kommunistpartiets grepp om Hongkong starkare än någonsin.

Stadens nya ledning vänder nu blickarna mot fastlandet för att få i gång ekonomin.

I samband med maktskiftet besöker Kinas president Hongkong.

Coronapandemin och den nya säkerhetslagen har satt käppar i hjulen för Hongkong som Asiens finanscentrum. Analytiker spår nu att andra städer i regionen kan komma att ta över rollen som finansnav, medan Hongkong blir allt mer integrerat i Kina.

– Hongkongs roll som globalt finansnav har minskat kraftigt, säger Joseph Armas på amerikanska handelskammaren till nyhetsbyrån AP.

Närmare band till Kina

Under fredagen firar Hongkong att det var 25 år sedan som britterna lämnade över styret av den forna kronkolonin till Kina. I samband med firandet installerades tidigt på fredagsmorgonen svensk tid Hongkongs nya ledning, under regeringschefen John Lee som tar över efter Carrie Lam. John Lee har lovat “ett nytt kapitel” för staden och vill stärka stadens konkurrenskraft genom att knyta närmare band till Fastlandskina.

På installationsceremonin deltog Kinas president Xi Jinping. Resan till Hongkong är hans första utanför fastlandet sedan pandemin bröt ut i januari 2020 och säkerhetsarrangemangen inför besöket har varit massiva, med flera gripanden av oppositionella och journalister som har nekats tillträde till planerade evenemang.

Under senare år har Hongkong upplevt en allt hårdare kontroll från Pekingregimen. Att John Lee – som var säkerhetschef då myndigheterna brutalt slog ned demokratiprotesterna 2019 – nu tar över ledningen i Hongkong ses som ytterligare en skärpning av kommunistpartiets grepp om staden.

Efter införandet av den nationella säkerhetslagen 2020 har oppositionella politiker och journalister fängslats, fria medier har stängts ner och förbud mot folksamlingar införts. Även pandemin har underblåst utvecklingen, säger Johan Englund, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Min bild är att pandemin har påverkat den här utvecklingen eftersom de hårda restriktionerna har gjort det ännu svårare att samlas och mötas. Man har kunnat använda pandemin som ett slagträ för att slå ner på demokratiska samlingar.

”Ännu en kinesisk stad”

Men arbetet med att integrera Hongkong i Kina har pågått under lång tid, trots regimens löften under övertagandet 1997 om “ett land, två system”.

När den nya säkerhetslagen infördes 2020 varnade många för att den påskyndade Pekings slutliga övertagande av Hongkong.

– Alla indikationer, alla signaler pekar på att Hongkong kommer att bli ännu en kinesisk stad, säger Johan Englund.

– Glappet, det som särskiljde Hongkong från fastlandet, blir allt mindre.

Det var för exakt 25 år sedan, den 1 juli 1997, som Storbritannien lämnade tillbaka Hongkong till Kina. Pekingregimen lovade då att staden skulle få åtnjuta yttrandefrihet och stora mått av demokrati i minst 50 år framåt, trots att diktatur råder i övriga Kina.