Allt fler svenskar får dengue i Thailand

Uppdaterad 2016-04-28 | Publicerad 2016-03-02

Antalet svenskar som smittats av denguefeber har fördubblats de senaste åren.

De flesta smittas på resa till populära turistmål.

– Det pågår stora utbrott av dengue i bland annat Thailand dit många svenskar reser just nu, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

I januari i år rapporterades 44 fall av svenskar som insjuknat i denguefeber. Jämfört med 26 fall år 2015 och 20 fall år 2014 (samma period) så har det alltså skett en fördubbling.

Majoriteten av fallen i år har smittats i Thailand. Där ökar antalet fall och samtliga av landets 77 provinser har rapporterat in fall under året. På turistmålet Phuket har det skett en trefaldig ökning jämfört med i fjol, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– Det pågår stora utbrott av dengue i bland annat Thailand dit många svenskar reser just nu. Nästan alla provinser rapporterar fall, framför allt populära turistmål, säger Elsie Ydring till TT.

Bär långärmat

Denguefeber sprid med ett myggburet virus. Det är stickmyggan Aedes aegypti, som är vanlig i tropikerna och också kan sprida chikungunya och zika, som bär på dengueviruset.

Det finns inget etablerat vaccin mot sjukdomen utan det gäller i stället att skydda sig mot myggstick. Myggorna sticker båda dag och natt och för att undvika stick bör man bära långärmade tröjor och långbyxor.

– Man behöver inte ha tjocka kläder, men heltäckande är helt klart bra att ha, säger Elsie Ydring till TT.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också myggmedel och myggnät.

Ovanligt med dödsfall

Denguefeber är anmälningspliktig i Sverige och de senaste året har antalet fall varierat mellan som minst 102 (2011) och som mest 220 fall (2013).

Antalet insjuknade i Sverige under februari månad visade inte på samma ökning som januari.

Den som får denguefeber får symtom som feber, led- och muskelvärk samt hudutslag. I ovanliga fall kan sjukdomen bli allvarligare, med chocktillstånd som kan leda till döden.

Ett testvaccin mot denguefeber har efter goda resultat fått klartecken att användas i Mexiko.