Trump: ”Respekterar resultatet – om jag vinner”

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

NEW YORK. Trots massiv kritik – Donald Trump håller fast vid sin vägran att säga att han kommer att respektera en eventuell valförlust.

Under ett kampanjmöte i Delaware inledde miljardären sitt tal med att säga att resultatet kommer accepteras, om han vinner.

Under torsdagsnattens tredje och avslutande debatt vägrade den republikanske presidentkandidaten Donald Trump att svara på en rak fråga om han kommer att acceptera en eventuell valförlust.

– Jag får se, vi tar ställning till det när det sker. Jag vill hålla spänningen uppe, sa Donald Trump.

Uttalandet har fått hård kritik från hela det politiska spektrumet. Flera tunga republikaner har gått ut och sagt att Trumps ord är ett hot mot det demokratiska systemet.

LÄS OCKSÅ

Nej, flest röster vinner INTE – så funkar presidentvalet i USA

”Accepterar – om jag vinner”

Men ramaskriet har inte fastighetsmogulen att ändra åsikt.

Vid lunchtid på torsdagen, lokal tid, höll Donald Trump ett valmöte i Delaware, Ohio. Då inledde han med ett nytt, kontroversiellt uttalande.

– Jag lovar alla mina väljare och supporters, och alla människor i USA, att jag kommer acceptera resultatet av det här historiska resultatet. Om jag vinner, sa Trump till publikens jubel.

Senare i talet mildrade kandidaten sin retorik något.

– Naturligtvis kommer jag acceptera ett klart resultat. Men jag vill också ha rätten att få ett resultat prövat om det är så att det finns osäkerheter.

– Jag kommer att följa de regler och traditioner av alla kandidater som har kommit före mig,

Tar upp Bush/Gore

Donald Trump upprepade sina anklagelser om att valfusket i USA är utbrett. Han hävdade bland annat att det finns 1,8 miljoner avlidna människor som är registrerade väljare.

Trump tog också upp händelserna i samband med att George W Bush besegrade Al Gore i presidentvalet år 2000. Då var det mycket jämnt i delstaten Florida, något som ledde till en automatisk omräkning av rösterna. Först en månad efter valdagen erkände sig Gore besegrad. Till skillnad från Trump hade han dock inte nämnt något om att valet skulle vara riggat.

– Om Bush eller Gore hade sagt på förhand att de skulle respektera valresultatet hade det inte blivit någon omräkning, sa Trump.

– Jag blir ombedd att ge upp en juridisk tradition som är hundratals år gammal, och som syftar till att skydda väljarna.

”Svartmålar demokratin”

Under debatten dömde Hillary Clinton ut Trumps uttalande som ”vanvettigt”. På planet på väg från Las Vegas utvecklade hon sin kritik för de församlade journalisterna:

– Han svartmålar, han talar illa, om vår demokrati. Och jag är bestört över att någon som är nominerad av ett av de två stora partierna intar den ställningen.

Men kritik har även kommit från republikanskt håll. En av dem som reagerade starkt är Carlos Curbelo, kongressledamot för Republikanerna.

”En fredlig maktöverföring och accepterandet av valresultat är fundamentalt för vår demokrati och vår konstitution. Det får aldrig undermineras”, twittrade han.

SE HÖJDPUNKTERNA: Debatten på två minuter TV

SÅ VAR DRABBNINGEN: Debattens sju hetaste ordväxlingar

WOLFGANG HANSSON: Där kan han ha förlorat

TRUMPS HÅN: Väste ”hon är en otäck kvinna”
CLINTON VANN: Första mätningen – så tyckte väljarna

VÄGRADE SVARA: Chock efter Trumps uttalande om resultatet

Publicerad:

LÄS VIDARE