Centerpartiet: Vi är inte för sharialagar

Uppdaterad 2018-03-05 | Publicerad 2018-03-04

Magnus Persson, Centerpartiets starke man i Solna, bryter nu tystnaden angående sin partikamrat Ebtisam Aldebe.

– Har man sådana åsikter kan man inte vara nämndeman, säger han.

Partiledningen har ännu inte uttalat sig – men svarar på Twitter att Centerpartiet inte står bakom uttalandena och ”inte är för sharialagar”.

Nämndemannen och lokalpolitikern Ebtisam Aldebe (C) är i rejält blåsväder efter en skandalartad dom i Solna tingsrätt.

Den andra centerpartistiska lokalpolitikern som var nämndeman i fallet, Hasan Fransson, vill i nuläget inte kommentera fallet.

– Jag avvaktar litegrann, säger Hasan Fransson till Aftonbladet.

En make friades i ett misshandelsfall mot sin hustru – bland annat med hänvisning till att mannen kom från en finare familj. I domen står det även att kvinnans trovärdighet minskar på grund av att kvinnan anmält misshandeln till polisen istället för att tala med makens släktingar.

Centerpartiets ledning har hittills hänvisat till lokal nivå, och sent på söndagen återkom Magnus Persson (C), gruppledare och kommunalråd i Solna.

”Hoppas hon förstår budskapet”

Han har läst domen och berättar att han under kvällen varit i kontakt med Ebtisam Aldebe (C).

– Hon står bakom de här domskälen. Som de är skrivna så kan man inte vara nämndeman för centerpartiet. Det har jag också framfört till henne tidigare under kvällen, säger han.

Hur svarade hon på det?

– Ja, hon svarade inte så mycket men jag hoppas hon förstår det budskap som jag framförde.

Magnus Persson kan inte ge Ebtisam Aldebe sparken, det gör i sådant fall lagmannen i Solna tingsrätt.

– Men jag hoppas att hon tar uppmaningen att lämna sin post.

Uppdrag i kommunen ska ses över

Ebtisam Aldebe (C) sitter även som ledamot i socialnämnden i Solna. Enligt Magnus Persson finns det anledning att se över även det uppdraget.

– Men det får bli morgondagens arbete. Den diskussionen får tas imorgon, säger han.

Ebtisam Aldebe har tidigare framfört åsikter om ”särlagstiftning” för muslimer. Hon hävdade att svenska lagar ska anpassas för muslimer som lever i Sverige. Till exempel gällande skilsmässa. Hon ville även att den svenska arvsrätten skulle anpassas efter muslimsk sed.

Många riksdagspolitiker har gått till hårt angrepp mot nämndemannen, och som svar på arga kommentarer på Twitter har Centerpartiet svarat: ”Vi står inte bakom uttalandena och är inte för sharialagar.

När Ebtisam Aldebe nominerades som nämndeman diskuterades detta noga, enligt Magnus Persson. Kommunalrådet säger att han och partiet inte längre trodde att hon hade sådana åsikter.

– Som jag minns det tog hon aktivt avstånd från de där uttalandena. Det var en förutsättning för att vi skulle utnämna henne och ha förtroende för henne, säger Magnus Persson.

Uteslutningsärende hos kvinnoförbundet

C:s kvinnoorganisation Centerkvinnorna har nu startat ett uteslutningsärende gentemot Ebtisam Aldebe (C).

– Hon är medlem hos oss. Jag blev oerhört upprörd när jag läste domen. Det här är åsikter som inte stämmer överens varken med rättssamhället eller med det vi arbetar med inom Centerkvinnorna, säger organisationens ordförande Sofia Jarl (C) och fortsätter:

– Det är helt på tvärs vad vi står för. Då är det svårt att vara med i vår organisation.

Busch Thor: ”Värderingar får inte vara valbara”

Under kvällen har flera riksdagspolitiker också kommenterat domen i Solna tingsrätt och Aftonbladets artiklar.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skriver: ”Vissa värderingar får inte vara valbara i Sverige. Då drabbas redan utsatta hårt, främlingsfientligheten riskerar att öka. Ska vårt samhälle hålla ihop så måste vi tala samma etiska språk”

Riksdagsledamoten Paula Bieler (SD) kallar domen ”provocerande”.

”Oerhört provocerande, och skadligt för hela vårt rättssystem när nämndemän agerar så här. Tyvärr mer än det skadar det parti som gett dessa personer förtroendet”, skriver hon på Twitter.

CUF: ”En skandal”

Roger Haddad, Liberalernas rättspolitiske talesperson, är bestört:

”Jag reagerar med bestörtning hur domstolen och i synnerhet hur nämndemännen agerade i fallet med kvinnan som hade anmält sin man. Det är oerhört viktigt att hanteringen granskas igen”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

CUF, Centerpartiets ungdomsförbund kallar domen för en ”skandal” och kräver att Ebtisam Aldebe bör lämna partiet omedelbart.