Influencern avslöjad av fans: Fejkar sina bilder

Uppdaterad 2018-10-22 | Publicerad 2018-10-21

En vacker vy från Paris med höstiga löv, vem vill inte synas i en sådan?

Det ville influencern Johanna E Olsson – så därför redigerade hon in sig själv i en sådan. Men reaktionerna från följarna var inte nådiga.

– Jag tycker att det är ganska fånigt, säger hon om kritiken i sin Instastory.

Johanna E Olsson är en svensk influencer med nästan en halv miljon följare på Instagram.

Kläder, resebilder och glamourösa evenemang är några av de saker den unga svenskans följare får se i bildflödet. Men några bilder från Paris som hon laddade upp tidigare i veckan har fått flera att reagera.

Anledningen? De var fejkade.

🍁 fall leafs in Paris! Love this city this time of year!! I’m wearing jacket from @prettylittlething advertisement

– När jag var där var jag väldigt upptagen med modeveckan och det regnade. Men jag behövde såklart ändå ta bilder för några av de företag jag har samarbeten med, säger Johanna i sina Instastory efter händelsen.

Hon fortsätter:

– Jag tog en bild först men tyckte inte att den blev så bra. Så jag tog en annan bakgrund och redigerade in i bilden. Ingen märkte något och då tänkte jag att det var ju bra.

I efterhand har hon erkänt att det handlar om tre fejkade bilder. Men hon vill inte ta bort bilderna, de är nämligen samarbeten med olika företag.

Fejkade bilderna i rampljuset

Under onsdagen fick hennes redigerade bild mycket uppmärksamhet och flera tidningar har skrivit om kritiken, till exempel Bloggbevakning.

– De gör alltid såhär i Sverige. Till exempel nu i sommar när jag var i Venedig och tog en pastabild som jag verkligen ville ha, säger hon i en film på Instagram.

Men influencern äter inte gluten och tog därför inte en enda tugga av maten som hon poserade med.

I stället gav hon bort pastan till en hemlös man berättar hon i en Instastory, något som fick flera av hennes följare att rasa.

”Jag kan inte förstå att du faktiskt gjorde detta. Det är så respektlöst”, kommenterar till exempel en användare.

Aftonbladet har sökt Johanna E Olsson utan framgång.

Följ ämnen i artikeln