Attackerade skola – minst 141 döda

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen: Skolattacken är över - alla sex talibanerna är döda

1 av 23

En av talibanerna sprängde sig själv i ett klassrum med 60 barn.

Efter det har ytterligare två självmordsbombare skridit till verket i skolattentatet i Peshawar i Pakistan.

Minst 141 personer ska ha dött, varav 100 barn.

– I dag var bara en trailer, säger terroristorgansiationen TTP:s talesperson Mohammad Khorasani.

Vid åttatiden i morse stormade sex talibaner in i skolan Army Public School, som drivs av militären, i Peshawar i nordvästra Pakistan.

141 ska ha dödats, varav minst 100 barn, rapporterar tidningen DawnNews. Ungefär lika många uppges vara skadade.

Eleverna är i åldrarna 10-18 år, barn till militär personal och civila. En lärare uppger för Reuters att eleverna hade prov när talibanerna slog till.

– För många som håller på att opereras är tillståndet allvarligt, säger Ejaz Khan på Lady Reading-sjukhuset.

”Skjuta äldre studenter”

Terroristorganisationen TTP, Tehrik-i-taliban Pakistan, har tagit på sig attacken. TTP:s talesperson, Mohammad Khorasani, bekräftar att sex män tog sig in i skolan. Minst fem av dem ska ha varit klädda i militäruniform:

– Det inkluderar mördare och självmordsbombare. De har också blivit beordrade att skjuta de äldre studenterna men inte barnen, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Ett ögonvittne berättar för DawnNews att direkt efter att de första skotten avlossats uppmanade lärarna studenterna att ducka:

– Under tiden som vi tog oss ut såg vi våra klasskamraters kroppar ligga i korridorerna.

Militärens soldater omringade byggnaden. Under tiden rapporterade en journalist för Reuters om skottlossning inifrån skolan.

– Vi stod utanför skolan när skottlossningen började. Det var kaos överallt. Barnen och lärarna skrek, säger Jamshed Khan, skolbusschaufför, till Reuters.

”De utförde planen”

500 elever och lärare uppges ha befunnit sig i skolan och enligt militärkällor till Reuters hölls de som gisslan. Två timmar senare ska militären ha lyckats få ut de flesta av eleverna och lärarna ur byggnaden, men ett okänt antal personer ska fortfarande befinna sig i byggnaden.

Helikoptrar sveper ovanför skolan och ambulanser kör i skytteltrafik.

Militären ska ha gått igenom hela huvudbyggnaden i jakten på förövarna. Talibanerna troddes ha gömt sig i byggnadsområdet för administration, men enligt säkerhetskällor till DawnNews ska några ha lyckts fly genom att klippa upp taggtråd, som går runt skolans område. Det är ännu oklart hur många av dem som är kvar.

Samtidigt kommer flera rapporter från området om tre högljudda explosioner och skottlossning i bakgrunden, skriver DawnNews.

TTP:s talesperson Mohammad Khorasani att tre av talibanerna var självmordsbombare:

– De utförde planen mycket noggrant.

”Är barbarisk”

En av talibanerna ska tagit sig in i ett klassrum med 60 barn, satt en lärare i brand och tvingat eleverna att titta på. Sedan ska talibanen ha sprängt sig själv, skriver Dailymail.

De andra talibanerna ska ha gått från klassrum till klassrum och skjutit slumpmässigt. Efter att militären tagit sig in i området har det hörts flera explosioner. Två av dem ska ha varit självmordsbombare, enligt Dailymail.

Enligt uppgift till DawnNews ska talibanerna också ha riggat upp IED-bomber i skolans lokaler.

Enligt TTP är detta bara början:

– De har alltid haft fel om vår förmåga. Vi kan fortfarande utföra stora attacker. I dag var det bara en trailer, säger han till Dailymail.

Enligt TTP ska skolattacken vara en hämnd för militärens offensiv i Norra Waziristan. De attackerade skolan eftersom militären attackerat deras familjer.

– Vi vill att de ska känna vår smärta, säger talibanerna i ett uttalande till Reuters.

Vid 14-tiden uppgavs att alla sex talibanerna ska vara döda. Enligt polisen är därmed skolattentatet över – efter sex timmar.

Pakistans president Mamnoon Hussain och premiärminister Nawaz Sharif har fördömt attacken.

– Attacken är barbarisk. Terroristerna ville sprida smärta och destabilisera landet men de kommer inte tillåtas att lyckas i sina onda planer, säger försvarsminister Khawaja Asif i ett uttalande från försvarsdepartementet, enligt DawnNews.

Andra dåd i Peshawar

I början av året intensifierades våldet i Peshawar, huvudort i orosdrabbade trakter i gränslandet Afghanistan–Pakistan. Här är några av dåden:

12 januari: Fem poliser dödas och fyra personer skadas, bland annat i en bombattack mot premiärminister Nawaz Sharifs rådgivare, som dock klarar sig oskadd.

17 januari: En bomb exploderar på ett persontåg på väg från Peshawar till Karachi. Minst tre dör och 20 skadas. Bara timmar tidigare hade en tidsinställd bomb krävt nio liv under kvällsbönen i en religiös anläggning i Peshawar.

11 februari: Minst tio människor dödas och ytterligare 16 personer skadas i en granatattack mot en bio i Peshawar. Dådet kommer elva dagar efter en liknande blodig aktion mot en annan biograf i staden.

12 februari: Nio personer skjuts ihjäl när ett 20-tal män stormar ett hus i Peshawar. Huset är känt som ett fäste för motståndare till talibanerna.

16 februari: En bomb sliter sönder ett expresståg på väg från Karachi till Peshawar. Minst fem människor dödas.

14 mars: En självmordsattack riktad mot pakistansk polis dödar minst tio personer i en förort till Peshawar.

(TT)

Publicerad: