Storspion hörs om åklagarens död

Publicerad 2015-02-05

”Det här skulle kunna bli min död”, sa Alberto Nisman, 51, när han släppte en rapport där han anklagade landets president Cristina Fernández de Kirchner och andra tjänstemän för att ha tystat ner och dolt Irans inblandning i AMIA-attentatet 1994 – det värsta terrordådet i Argentinas historia.
Dagen efter – 17 januari – hittades han skjuten i huvudet i badrummet i sin bostad.
Bara timmar senare skulle åklagaren ha presenterat sina anklagelser mot presidenten inför landets nationalkongress.

Den politiska thrillern fortsätter i Argentina. Nu ska en före detta storspion höras i fallet med den döde åklagaren Alberto Nisman.

Spionen, Antonio Stiusso, sparkades från den argentinska säkerhetstjänsten strax före jul. Han hade bistått åklagare Nisman i dennes mastodontundersökning av det värsta terrordådet i Argentinas historia, det mot det judiska centret i Buenos Aires 1994. Enligt regeringen är Nismans död länkad till en maktstrid inom säkerhetstjänsten och Stiusso ska ha mislett Nisman, rapporterar AFP.

Presidenten anklagad

Alberto Nisman dog nyligen under uppmärksammade omständigheter strax efter det att det framkommit att han hyste brottsanklagelser mot president Cristina Fernández de Kirchner. Nisman var skjuten i huvudet, i vad som verkar ha varit självmord, och hans död har utlöst en lavin av konspirationsteorier. Efter hans död hittades ett utkast till häktningsorder för Fernández i Nismans hem. Nisman hävdade att Fernández försökte förhindra anklagelser mot Iran när det gäller dådet 1994. Motivet skulle ha varit att säkra oljeaffärer Iran–Argentina.

Den välrenommerade förintelseexperten Daniel Rafecas tar nu över utredningen om terrordådet 1994, som krävde 84 liv. Rafecas var den fjärde tillfrågade – de tidigare tre vägrade, skriver Reuters, som en påminnelse om hur infekterat fallet är.

Twittermiss

Som om president de Kirchner inte har nog med problem, så har hon dessutom utlöst en kritikstorm på sociala medier under sitt statsbesök i Kina. I en tweet verkar det som att hon förlöjligar president Xi Jinpings och andra kinesers brytning. I tweeten bytte hon ut r mot l när hon skrev;

"kom de bara för lis och petloleum (olja)".

Det som upprört många, förutom det rena protokollbrottet, var att de Kirchner till råga på allt var på jakt efter kinesiska investeringar till den hårt prövade argentinska ekonomin.

TT