Ex-spionen förgiftades vid flera tillfällen

Uppdaterad 2021-09-21 | Publicerad 2015-01-27

BLEV VÄRLDSNYHET Agenten Aleksandr Litvinenko hoppade av från Ryssland och fick politisk asyl i Storbritannien. I november 2006 blev han förgiftad av det radioaktiva ämnet ­polonium 201 och dog på sjukhus tre veckor senare.

Den ryske ex-spionen Aleksandr Litvinenko kan ha förgiftats med radioaktivt polonium inte bara en gång – utan två.

Samtidigt avslöjas att de misstänkta giftmördarna kan ha utsatt allmänheten för radioaktivitet innan dådet.

Aleksandr Litvinenko dog av förgiftning på ett London-sjukhus i november 2006. Sedan dess har det klarlagts att det var det radioaktiva ämnet polonium som tog livet av 44-åringen.

Substansen fick han i sig efter att ha druckit förgiftat té med två ryska män på ett Londonhotell, varav en av dem en tidigare KGB-officer. Enligt Sky News har utredare nu konstaterat att både tekannan och rummet där männen vistats efteråt påvisade mycket höga halter av radioaktivitet.

KGB-agenter utpekade

Nu framkommer dessutom uppgifter om att Aleksandr Litvinenko kan ha förgiftats redan innan det tillfället - i oktober samma år.

Enligt Robin Tam, chef över den offentliga utredning som nu granskar fallet, ska Aleksandr Litvinenko ha mått dåligt och kastat upp efter ett möte på ett säkerhetsföretag i mitten av oktober det året. Med på mötet var de samma två ryska männen och enligt utredarna uppmättes höga halter radioaktivitet i rummet där männen vistats - liksom i det hotellrum där de två ryska männen bodde vid tidpunkten.

– Hårprover som vi har tillgång till indikerar att Mr. Litvinenko mycket väl kan ha blivit förgiftad två gånger och att det första tillfället var mycket mindre allvarligt än det andra tillfället, säger Robert Tam, enligt BBC.

Misstänkta i fallet är Dimitrij Kovtun och den tidigare KGB-livvakten Andrej Lugovoi, uppger tv-kanalen. De två männen har inbjudits att delta med sina vittnesmål över videolänk från Ryssland men har hittills avböjt att medverka.

Enligt Sky News förnekar de all inblandning i giftmordet.

Flera spår i London

Samtidigt uppger utredarna att hanteringen av det radioaktiva ämnet polonium skulle ha kunnat döda ett stort antal människor "eller sprida panik och hysteri bland allmänheten", enligt Robert Tam. Utredarna uppger att spår av radioaktivt polonium hittades på ett stort antal platser runt om i London vid tidpunkten för Litvinenkos död.

– Tusentals privatpersoner, brittiska medborgare och turister, kan ha varit utsatta för radioaktivitet, säger han, enligt Sky News.

Aleksandr Litvinenko dog i sin sjuksäng den 23 november 2006.

Kort före dödsfallet slog han fast att det var Rysslands president Vladimir Putin som beställt giftmordet.