Trump: USA behåller soldater i Syrien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s president Donald Trump förnekar att han har bytt fot när han nu säger att USA kan behålla en mindre styrka i Syrien.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
USA:s president Donald Trump förnekar att han har bytt fot när han nu säger att USA kan behålla en mindre styrka i Syrien.
USA:s president Donald Trump.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
USA:s president Donald Trump.

President Donald Trump bekräftar att USA kommer att låta en mindre styrka stanna i Syrien. Enligt en amerikansk regeringskälla handlar det om runt 400 soldater.

Beskedet om fortsatt amerikansk närvaro välkomnas av de kurdiska styrkorna i Syrien.

President Donald Trumps beslut i december att kalla hem USA:s 2 000 soldater från Syrien senast den 30 april har väckt hård kritik. Nu meddelar Vita husets talesperson Sarah Sanders att en fredsbevarande styrka på 200 man kommer att stanna ytterligare en period.

Trump säger till journalister i Vita huset att det inte innebär att han har bytt fot.

– Det handlar om en mycket liten del, säger han med hänvisning till den nuvarande styrkan.

Internationell styrka

En regeringskälla säger till Reuters att Trump har övertalats av sina rådgivare att låta totalt 400 soldater stanna i Syrien. Av dem ska 200 stationeras i nordöstra Syrien, som en del i vad som väntas bli en internationell observatörsstyrka på upp till 1 500 man, enligt regeringskällan, som uttalar sig mot löfte att inte namnges.

Ytterligare 200 USA-soldater ska förläggas till den amerikanska basen i Tanf, nära gränsen mot Irak och Jordanien.

USA har en tid förhandlat med sina allierade i Europa om att bilda en observatörsstyrka i nordöstra Syrien, men har kommit till slutsatsen att USA:s deltagande är en förutsättning för att andra länder ska vilja gå med.

Kurder välkomnar

Syftet med observatörsstyrkan ska enligt källan vara att hålla fred mellan de kurdiska styrkorna och Turkiet. Den ska också motverka att Iran får ökat inflytande.

Den USA-stödda kurdisk-arabiska SDF-alliansen i nordöstra Syrien välkomnar de nya beskeden från Washington.

– Det här beslutet kan komma att uppmuntra länder i Europa, i synnerhet våra partner i den internationella koalitionen mot terrorism, att behålla styrkor i regionen, säger Abdulkarim Omar, en av de ansvariga för utrikesrelationer i den SDF-kontrollerade regionen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN